Ύπνος με αναμμένο φως προκαλεί κατάθλιψη

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν συνηθίσει να κοιμούνται με το φως αναμμένο. Αν και εσείς βρίσκεστε σε αυτή την κατηγορία, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Σύμφωνα με έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Behavioural Brain Research», υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελαγχολία ή ακόμη και για κατάθλιψη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια. Οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε φωτισμένο δωμάτιο επί 24ώρου βάσεως και η άλλη κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που κοιμούνταν σε φωτισμένο δωμάτιο εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο ημέρας-νύχτας.

Από την άλλη πλευρά τα ποντίκια που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχτούν σε σκοτεινό χώρο, εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον τεχνητό φωτισμό που υπήρχε ολόκληρο το 24ωρο.

«Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ενώ η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φαίνεται ότι μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει την υγεία μας», τόνισαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών,  η αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης σε άτομα που εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται σε νυχτερινό φως είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η έκθεση σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης της επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία αφού πέρα από τους εργαζόμενους που έχουν νυχτερινή βάρδια πολλοί ενήλικες αλλά και έφηβοι και παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ ή σερφάρουν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος φωτός-σκοταδιού.

Πηγή: zougla.gr