Τα μαθήματα σεξ του 2009

Εκπλαγήκαμε. Γελάσαμε. Και επιβεβαιώσαμε μερικές από τις υποψίες μας με τις επιστημονικές έρευνες του 2009. Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, το «Υγεία» ξαναθυμάται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα που πήραμε για το σεξ.

Ο «κύκλος» του πετυχημένου φλερτ. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να… υποκύψουν στο φλερτ όταν βρίσκονται στις γόνιμες μέρες τους (δηλαδή στο μέσον του έμμηνου κύκλου) – και ότι οι άντρες μπορούν να το καταλάβουν αυτό επειδή οι γυναίκες παίρνουν μια συγκεκριμένη έκφραση τις μέρες εκείνες!

Πόδια που… μιλάνε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι το «σημάδι» που αποδεικνύει εάν μια γυναίκα ανταποκρίνεται στο φλερτ ενός άντρα, είναι το πώς κινεί τα πόδιά της: εάν τα μετακινεί ώστε να είναι πιο ανοιχτά (είτε είναι όρθια είτε καθιστή), ο δρόμος είναι ανοιχτός…

«Λίφτινγκ» πέους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βορείου Καρολίνας, δημιούργησαν στο εργαστήριο ιστό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τον στυτικό ιστό του πέους σε ζώα, τα οποία όχι μόνο ανέκτησαν πλήρη στυτική λειτουργία αλλά τεκνοποίησαν κιόλας. Ποιοι μπορεί να ωφεληθούν από το επίτευγμα; Όσοι έχουν υποστεί βλάβες στο πέος λόγω νόσου ή τραυματισμού – όπως οι πάσχοντες από ορισμένες συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες, καρκίνο του πέους, τραυματισμούς ή ακόμα και μερικοί πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία.

Πρώτα σφουγγάρισμα, μετά κρεβάτι. Όσο περισσότερο μοιράζονται το νοικοκυριό τα ζευγάρια, τόσο συχνότερα καταλήγουν στο κρεβάτι, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μοντκλέρ του Νιου Τζέρσι.

Αφροδισιακό κρασί. Ιταλοί επιστήμονες δημοσίευσαν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM) μελέτη που έδειξε ότι ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα ανεβάζει στα ύψη την λίμπιντο των γυναικών – όφελος που δεν παρέχουν άλλα ποτά, πόσο μάλλον η πλήρης αποχή από το αλκοόλ.

Καθημερινή «βελτίωση». Ερευνητές από το κέντρο υπογονιμότητας SydneyIVF ανακάλυψαν ότι το καθημερινό σεξ βελτιώνει την γενετική ποιότητα του σπέρματος, δίχως να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων – ό,τι πρέπει δηλαδή για επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση.

Μας «ανάβει» η δουλειά. Έρευνα του ελληνικού Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας έδειξε πως όταν οι γυναίκες εργάζονται, κάνουν πιο συχνά σεξ και έχουν πιο απολαυστική ερωτική ζωή.

«Φάρμακο» η γιόγκα. Επιστήμονες από ΗΠΑ και Καναδά διαπίστωσαν πως γιόγκα και διαλογισμός βελτιώνουν την διέγερση, την ερωτική επιθυμία και τον οργασμό στις γυναίκες, ενώ στους άντρες καταπολεμούν αποτελεσματικά την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Κίνδυνος για άντρες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσαν πως το πολύ σεξ στα 20 και στα 30, και μάλιστα με διαφορετικές γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη – ίσως εξαιτίας των ορμονικών «εκρήξεων» που επιφέρει ο οργασμός. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται προοδευτικά με το πέρασμα του χρόνου – και τελικά, μετά τα 50, ακόμα και λίγο σεξ δρα προστατευτικά.

Παθιασμένη χημεία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ, της Πενσιλβάνιας, διαπίστωσαν ότι τα παθιασμένα φιλιά με το ταίρι μας όντως κρύβουν μια ιδιαίτερη χημεία, καθώς ενεργοποιούν μια πολύπλοκη χημική διεργασία που προκαλεί στους ερωτευμένους διέγερση, χαρά και χαλάρωση μαζί.

Μικρά αλλά ενδιαφέροντα

Η επιστημονική έρευνα έβγαλε μερικά ακόμα… λαβράκια για το σεξ:

* Το σεξ… μυρίζει. Όταν ένας άντρας είναι διεγερμένος ερωτικά, ο ιδρώτας του μυρίζει με ιδιαίτερο τρόπο και οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά με την μυρωδιά που εκπέμπει όταν δεν είναι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης».

* Το «τράβηγμα» αποδίδει. Ενίοτε, είναι η αλήθεια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «Conception», η διακεκομμένη συνουσία μπορεί να αποτρέψει έως ένα βαθμό τις ανεπιθύμητες κυήσεις – έχει όμως ποσοστό αποτυχίας 18%, οπότε αντενδείκνυται για σοβαρή αντισύλληψη.

* Μπορεί και να μεγαλώσει! Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τουρίνο, τα μεγεθυντικά του πέους μπορεί και να αποδίδουν. Ειδικά ένα, που τεντώνει το πέος με την βοήθεια ελκτικού μηχανισμού, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει με το πέρασμα του χρόνου το μήκος του κατά σχεδόν 2 εκατοστά.

ΤΑ ΝΕΑ