Βάλτε έναν στόχο τη φορά για να πετύχετε όσα θέλετε να κάνετε τη χρονιά που μας έρχεται

«Θα κόψω το τσιγάρο», «θα αρχίσω δίαιτα», «θα κάνω γυμναστική». Παραδοσιακά, η νέα χρονιά συνοδεύεται από διακηρύξεις για μια νέα ζωή. Καθώς οι έρευνες σχετικά με την επίτευξη των στόχων που θέτουμε δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές, οι ειδικοί καταθέτουν μερικές προτάσεις για να μη μείνουμε μόνο στα λόγια.

Ξεκινάμε με φόρα, η πρώτη δυσκολία μάς αποθαρρύνει, εγκαταλείπουμε τον στόχο και καταλήγουμε περισσότερο απογοητευμένοι σε σχέση με πριν. Τουλάχιστον αυτό λέει η επιστήμη ότι συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους που θέτουν στόχους για τη νέα χρόνια.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, λιγότεροι από ένας στους τέσσερις καταφέρνουν να τηρήσουν τις διακηρύξεις τους. Ο Richard Wiseman, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και επικεφαλής της έρευνας, μίλησε με περίπου 700 ανθρώπους σχετικά με τις στρατηγικές που ακολούθησαν για να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν για τη νέα χρονιά.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες είχαν θέσει ως στόχο να κόψουν το κάπνισμα, να χάσουν κιλά, να πάρουν κάποιο πτυχίο ή να ξεκινήσουν μια καλύτερη σχέση. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα του Βρετανού καθηγητή, το 78% αυτών που απέτυχαν κατέπνιξαν για ένα διάστημα τις επιθυμίες τους, φαντασιώθηκαν την επιτυχία και βασίστηκαν στη δύναμη της θέλησής τους για να απογοητευτούν στο τέλος από το γεγονός ότι δεν τα κατάφεραν.

«Αυτήν τη μέθοδο προτείνουν συνήθως οι ειδικοί του “κάν΄ το μόνος σου”. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, ωστόσο, δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί», δηλώνει ο δρ Wiseman και προσθέτει: «Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος δεν αρκεί να κολλήσεις τη φωτογραφία ενός μοντέλου στο ψυγείο σου και να φαντάζεσαι ότι είσαι πιο αδύνατος».

Η στρατηγική

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που κατάφεραν να τηρήσουν τις διακηρύξεις τους κινήθηκαν προς τον στόχο τους με μικρά βήματα και επιβράβευαν τον εαυτό τους κάθε φορά που έκαναν κάποιο βήμα. Επίσης, μίλησαν στους φίλους τους για τους στόχους τους και επικεντρώθηκαν στα οφέλη της μελλοντικής επιτυχίας, ενώ διατηρούσαν ημερολόγιο με την πρόοδό τους.

«Μια από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές είναι να καταστρώνεις ένα σχέδιο», αναφέρει ο Wiseman. «Και να θέτεις έναν στόχο κάθε φορά».

ΤΑ ΝΕΑ