Βλαστοκύτταρα κατά σκλήρυνσης Ακόμα μία έρευνα με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας σε πρώιμο στάδιο δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών σταθεροποίησαν και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ανέστρεψαν νευρολογικές βλάβες.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κορυφαίος έλληνας νευρολόγος Δημήτρης Καρούσης, που διεξάγει έρευνες στο Ισραήλ, “τα βλαστοκύτταρα αυτά δεν έχουν στόχο να διορθώσουν τη μυελίνη ή τα νευρικά κύτταρα, αλλά να αναπλάσουν εκ νέου το αμυντικό και αιμοτοποιητικό σύστημα το οποίο έχει καταστραφεί από τη χημειοθεραπεία.”

Βλαστοκύτταρα (και) κατά σκλήρυνσης

Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε σε 21 ασθενείς ηλικίας 20-53 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας και δεν είχαν παρουσιάσει βελτίωση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Σε 17 από τους 21 ασθενείς περιορίστηκαν αισθητά οι αναπηρίες που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία καταστρέφει τη μυελίνη, δηλαδή το μονωτικό στρώμα που προστατεύει τα νεύρα.

ΣΚΑΙ