Χοίροι θα γίνονται «δωρητές» οργάνων για μεταμόσχευση

Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ενήλικα κύτταρα χοίρων σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. 

Το επίτευγμα ελπίζεται ότι μελλοντικά θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία οργάνων για μεταμόσχευση στους ανθρώπους με χρήση κυττάρων χοίρων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις ατελείωτες λίστες αναμονής για μόσχευμα που αποτελούν σήμερα τη θλιβερή πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Κυτταρικής Βιολογίας στη Σανγκάη επαναπρογραμμάτισαν δερματικά κύτταρα που ελήφθησαν από το αφτί χοίρων, καθώς και κύτταρα του μυελού των οστών των ζώων έτσι ώστε να λάβουν τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Μolecular Cell Βiology», πέτυχαν να παραγάγουν κύτταρα παρόμοια με τα εμβρυϊκά βλαστικά μέσω της εισαγωγής εντός τους ενός κοκτέιλ χημικών- τα χημικά εισήχθησαν με «όχημα μεταφοράς» έναν ιό. Ετσι τελικώς δημιουργήθηκαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (κύτταρα ΙΡS, όπως έχουν γίνει ευρέως γνωστά), ικανά να μετατραπούν σε οποιονδήποτε κυτταρικό τύπο.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Λέι Ξιάο σημείωσε ότι τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα των χοίρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οργάνων συμβατών με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απόρριψής τους. Την ίδια στιγμή όμως η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ανθρώπινες ασθένειες, με χρήση χοίρων ως μοντέλων ανθρωπίνων νόσων, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

«Τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα των χοίρων θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα με πολλούς τρόπους. Θα ήταν, για παράδειγμα, δυνατόν να τροποποιούνται γενετικώς διαγονιδιακά ζώα με στόχο τη χρήση ιστών και οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Οι χοίροι μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τους ανθρώπους σε επίπεδο λειτουργίας οργανισμού, ενώ παράλληλα και οι διαστάσεις των οργάνων τους είναι παρόμοιες με εκείνες των ανθρωπίνων οργάνων» εξήγησε ο δρ Λέι Ξιάο και προσέθεσε:

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε βλαστικά κύτταρα ώστε να τροποποιήσουμε τα κύτταρα του χοίρου που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο ώστε να είναι συμβατά με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χοίροι ως δωρητές οργάνων για τον άνθρωπο, χωρίς τον φόβο απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό».

 

Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια προτού υπάρξουν απτές ιατρικές εφαρμογές με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα.