Νικήστε ”το στρες των στελεχών”

Μία από τις μάστιγες της εποχής, το εργασιακό στρες, ”προσβάλλει” κατά κύριο λόγο τα στελέχη των εταιριών, που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά μία ολόκληρη λίστα εργασιών και ευθυνών, από το να πάρουν αποφάσεις και να καθορίσουν την πολιτική της εταιρίας, μέχρι να ενημερώσουν το συμβούλιο και τους μετόχους και να κάνουν παρουσιάσεις μπροστά σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Σε αντίθεση με το ”θετικό” στρες, την ένταση που μας παροτρύνει να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί και αποδοτικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, το αρνητικό στρες -το έντονο, καθημερινό άγχος για τα πάντα- μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη διάθεσή μας όσο και στην υγεία μας.

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ τρόπους για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το στρες, καλυτερεύοντας, έτσι, όχι μόνο τη δουλειά σας, αλλά και τη ζωή σας εν γένει.

1. Βρείτε μία διέξοδο

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα στέλεχος να μιλήσει σε άλλους για το στρες, για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο να βρείτε μία διέξοδο εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Δοκιμάζοντας ένα καινούριο hobby ή ένα απαιτητικό άθλημα, όπως είναι ο μαραθώνιος, δεν έχετε μόνο μια υγιή ενασχόληση, αλλά και μια αίσθηση επιτυχίας εκτός γραφείου.

2. Απολαύστε ένα μασάζ

Εφ’ όσον η χαλάρωση είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από το στρες, ανάψτε αρωματικά κεριά και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ. Όχι μόνο ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα μετά από μία αγχωτική ημέρα, αλλά χαλαρώνει και τους μυς και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμη κι ένα ελαφρύ μασάζ από το σύντροφό σας μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα -και να σας βοηθήσει να κοινηθείτε γρηγορότερα.

3. Κοιμηθείτε καλά

Ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο. Αλλά ο ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος, όσο και για τη σωστή νοητική λειτουργία. Είναι ”κλειδί” για τη λήψη σωστών αποφάσεων.

4. Εξοπλιστείτε με χιούμορ

Το χιούμορ δε χρειάζεται να είναι προσβλητικό. Ένα απλό αστείο μπορεί να σπάσει τον πάγο και να κάνει τους άλλους να αισθανθούν πιο άνετα. Δεν είναι ανάγκη να προσπαθείτε να βρίσκετε πάντα το κατάλληλο αστείο -απλά δέίξτε ότι δεν τα παίρνετε όλα υπερβολικά σοβαρά.

5. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ακόμη κι αν η οικογένειά σας έχει σπουδαίο ιστορικό μακροζωίας, μην υποτιμάτε τα οφέλη που προσφέρει η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση. Αποφύγετε το αλκόολ και το κάπνισμα -ως γνωστόν, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

6. Μοιράστε τις ευθύνες

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Όσο κι αν μοιάζει πιο εύκολο να αναλάβετε όλες τις ευθύνες από το να εκπαιδεύσετε κάποιον άλλο για να κάνει σωστά τη δουλειά, ο καταμερισμός της εργασίας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του άγχους. Βρείτε ένα συνάδελφο που εμπιστεύεστε, και στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε, και αναθέστε του κάποιες από τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.

7. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός δεν είναι μόνο για τους βουδιστές μοναχούς. Κάνοντας διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε μέρα, ιδιαίτερα το πρωί, θα έχετε πιο καθαρό μυαλό. Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαρκώς, και είναι περισσότερο επιβαρυμένος όταν ξυπνάμε. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια παρατηρούνται τις πρωινές ώρες, αμέσως μετά το ξύπνημα.

8. Προγραμματίστε διακοπές

Μην περιμένετε τη στιγμή που θα έχετε χρόνο- βρείτε χρόνο! Είναι ευκαιρία να ξεφύγετε από τη δουλειά, να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας και, κυρίως, να χαλαρώσετε. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, μην πάρετε δουλειά μαζί σας.

Από το in2life.gr