Το άγχος στην εργασία συνδέεται με την ηλικία

Το άγχος στην εργασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Είτε μας αρέσει η δουλειά μας είτε την κάνουμε απλώς για βιοποριστικούς λόγους, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό και μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Και σαν τέτοιο μάς προκαλεί καθημερινά άγχος. Γιατί τρέχουμε να προλάβουμε προθεσμίες, γιατί απλώς θέλουμε να είμαστε καλοί, γιατί ίσως «κυνηγάμε» κάποια προαγωγή.

Κορύφωση του άγχους στα 50

Ωστόσο, το επίπεδο του στρες φαίνεται ότι συνδέεται καθαρά με την ηλικία του εργαζόμενου. Όσο μεγαλώνει σε ηλικία τόσο αυξάνεται και το επίπεδο άγχους του, με μία πτώση μετά την ηλικία των 55 ετών.

Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα, που διαπιστώνει πως το επίπεδο του στρες στους εργαζόμενους κορυφώνεται στην ηλικία των 50-55 ετών και, στη συνέχεια, μπορεί να μειώνεται όσο κανείς πλησιάζει στη σύνταξη, όμως συχνά οι συνέπειες του άγχους ακολουθούν το συνταξιούχο και στην καθημερινή ζωή του.

Όπως επισήμανε η καθηγήτρια Ψυχολογίας Αμάντα Γκρίφιθς, το εργασιακό στρες θεωρείται υπεύθυνο για περισσότερες χαμένες ώρες απασχόλησης από κάθε άλλη αιτία και επηρεάζει σοβαρά την προθυμία και την ικανότητα των εργαζομένων να παραμείνουν απασχολούμενοι. Με άλλα λόγια, η γνωστή ανά τον κόσμο επιθυμία για πρόωρη συνταξιοδότηση έχει σαφή ψυχική αιτιολόγηση.

Γιατί υποχωρεί το στρες μετά τα 55;

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας βασικός λόγος για τον οποίο φαίνεται να υποχωρεί το στρες μετά τα 55 χρόνια, κατά μέσο όρο, είναι επειδή πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν πια το πόστο τους που τους προκαλούσε άγχος και ασχολήθηκαν με ένα λιγότερο απαιτητικό αντικείμενο εργασίας. Άλλοι, στην ίδια ακριβώς ηλικία, έχουν ήδη χρόνια προβλήματα υγείας, οπότε εκ των πραγμάτων «κατεβάζουν» εργασιακούς ρυθμούς ή αλλάζουν πόστο, ενώ άλλοι, όσο ανεβαίνουν στην επαγγελματική ιεραρχία, αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα εργασιακά τους καθήκοντα (και απαλλάσσονται από ενοχλητικούς προϊσταμένους), οπότε έχουν πια λιγότερο άγχος.

Το βασικό μήνυμα, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια Γκρίφιθς, είναι ότι η εργασία πρέπει να γίνει πιο ελκυστική και ευέλικτη, ώστε οι άνθρωποι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να μπορούν να εξισορροπήσουν πιο εύκολα τη δουλειά τους με τα άλλα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητές τους.

Της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου