Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς το Σαββατοκύριακο

«Κάντε το πρόγραμμά σας για το Σαββατοκύριακο αρχίζοντας κιόλας από την Πέμπτη». Σε αυτή την ευχάριστη διάθεση του Σαββατοκύριακου προσπαθούν να μας βάζουν κάθε εβδομάδα οι παραγωγοί των μουσικών ραδιοφωνικών σταθμών, βομβαρδίζοντάς μας με προτάσεις για έξοδο, εικαστικές εκθέσεις, πάρτι και πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης έρχονται τώρα να ενθαρρύνουν αυτή την κίνηση, αφού ανέλυσαν για πρώτη φορά την ανθρώπινη διάθεση και πώς αυτή μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. Και τι ανακάλυψαν; Πως από το απόγευμα της Παρασκευής έως και το απόγευμα της Κυριακής -τις ημέρες δηλαδή που δεν δουλεύουν και αφιερώνουν όλη την ημέρα στον εαυτό τους- οι άνθρωποι δεν γίνονται μόνο πιο χαρούμενοι αλλά και πιο υγιείς!

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της. Ανέλυσε πώς αλλάζει από μέρα σε μέρα εντός της εβδομάδας η διάθεση των ενήλικων ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 62 ετών που εργάζονται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα. Διενεργήθηκε από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Ράιαν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Social and Clinical Psychology».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράιαν, «η έρευνα αναδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος για την ευημερία του ατόμου, καθώς οι άνθρωποι έχουν ευκαιρίες να συνδεθούν με άλλα πρόσωπα, να πραγματοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να χαλαρώσουν. Όλα αυτά αποτελούν βασικές ψυχικές ανάγκες, που δεν πρέπει να καταπιέζονται από την πολλή δουλειά».

Η ευτυχία του Σαββατοκύριακου δεν κάνει διακρίσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κάθε επαγγέλματος, χειρωνακτικού ή «πνευματικού», από οικοδόμους μέχρι δικηγόρους, άσχετα με το πόσα χρήματα βγάζουν, πόσες ώρες δουλεύουν ή πόση μόρφωση έχουν, αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν φτάνει το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, όχι μόνο έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση και περισσότερη ενέργεια αλλά νιώθουν λιγότερους πόνους, ενώ περιορίζονται άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία χώνεψης, αναπνευστικές δυσκολίες, αίσθημα κόπωσης. Η διαπίστωση αυτή ισχύει για όλους: παντρεμένους, εργένηδες, διαζευγμένους και χήρους!

Υπάρχει, όμως, και η κατηγορία των ανθρώπων που εργάζονται το Σάββατο ή και την Κυριακή. Τι συμβαίνει με αυτούς; Κατά την άποψη των επιστημόνων, όσα ρεπό και να έχουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν μπορούν να καλύψουν τη χαρά της ανάπαυσης του Σαββατοκύριακου. «Είναι θέμα ψυχολογίας, θέμα ακούσματος και μόνο των λέξεων Σάββατο και Κυριακή. Ναι μεν τα ρεπό βοηθούν στη χαλάρωση από τη σωματική κούραση, ωστόσο δεν είναι το ίδιο ευχάριστα, γιατί έρχονται στη μέση της εβδομάδας, όταν ο υπόλοιπος οικογενειακός ή φιλικός τους κύκλος εργάζεται».

Πού οφείλεται η τόση ευτυχία;

Στο μεγαλύτερο έλεγχο που νιώθει κανείς ότι έχει όσον αφορά στην αξιοποίηση του χρόνου του, στην ελευθερία που έχει να επιλέξει τις δραστηριότητες που θέλει να κάνει και ταυτόχρονα να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του με τα αγαπημένα του πρόσωπα, όπως την οικογένειά του ή τους φίλους του. Πέρα απ’ αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ικανοί μέσα στο Σαββατοκύριακο με ό,τι καταπιάνονται -ίσως επειδή αισθάνονται ότι κάνουν αυτό που τους αρέσει, και έτσι δίνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής και γενικότερα του εαυτού τους σε αυτό με το οποίο ασχολούνται.

Επομένως όσο πιο γρήγορα μπαίνουμε σε mood Σαββατοκύριακου τόσο καλύτερα για την υγεία μας.

Info

Το ξέρατε ότι υπάρχει ερευνήτρια της ψυχολογίας της… χαράς; Αν όχι, καιρός να το μάθετε. Λέγεται Sonja Lyobomirsky, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μας προτείνει τρόπους για να κάνουμε την καθημερινή ζωή μας πιο ευχάριστη.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να διώξουμε μακριά τη θλίψη;

1. Να χαζέψουμε παλιές φωτογραφίες.

2. Να μασουλίσουμε καρύδια.

3. Να ανοίξουμε τις κουρτίνες.

4. Να τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας.

5. Να γελάσουμε με την ψυχή μας.

6. Να μιλήσουμε με ένα φίλο.

7. Να κάνουμε μια μικρή βόλτα.

8. Να κάνουμε μια καλή πράξη.

Της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου