Ερευνητικό πρόγραμμα πολλαπλασιασμού βλαστικών κυττάρων στέφτηκε υπό επιτυχία

Ακόμη και οι μονάδες αίματος που δεν μπορούσαν να φυλαχθούν επιτυχώς γιατί περιείχαν μικρό αριθμό βλαστικών κυττάρων, σήμερα είναι δυνατό να επεκταθούν και να έχουν κλινική χρήση, όπως απέδειξε το ερευνητικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της Γαλλίας (EFS) και χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων Cryo-Save…

Το συμπέρασμα αυτό, σε συνδυασμό με την έκθεση που δημοσιεύεται στο έντυπο NatureMedicine αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία μονάδες αίματος ομφάλιου λώρου με χαμηλά επίπεδα βλαστικών κυττάρων, χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για τη θεραπεία λευχαιμίας στις Η.Π.Α., παρέχει ενδείξεις ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός βλαστικών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου θα τεθεί στην υπηρεσία της αναγεννητικής ιατρικής στο μέλλον.

Τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι γνωστό ότι μπορούν να συντηρηθούν σε ψύξη για θεραπευτικές εφαρμογές. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς έχουν ήδη λάβει θεραπεία για περισσότερες από 85 κλινικές παθήσεις.

Η ομάδα Aquitaine-Limousin του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας της Γαλλίας (EFS), με επικεφαλής τον Καθηγητή Boiron και τον Δρ Ivanovic, αξιολόγησε αποθηκευμένα δείγματα και την ικανότητα των βλαστικών κυττάρων για επιτυχή πολλαπλασιασμό. Η Cryo-Save, η τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου, που λειτουργεί με τις υψηλότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και διαθέτει πολυάριθμα εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εργαστηρίου στην Ευρώπη που εδρεύει στο Neil του Βελγίου και ενός ακόμη εργαστηρίου στη Λυών της Γαλλίας, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα αυτά, που θα συνεισφέρουν στην αναγεννητική ιατρική.

«Πρόκειται για ένα από τα πολλά επιτυχημένα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου, σύμφωνα και με τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο MarcWaeterschoot, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Cryo-Save. «Η εταιρία μας διαθέτει την καλύτερη τεχνολογία και τα πλέον αυστηρά πρότυπα.»

Η Cryo-Save έχει διεθνή συνεργασία με επιστήμονες και συνεισφέρει σε κλινικές μελέτες που διεξάγονται στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων της Ευρώπης και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο με περισσότερα από 125.000 δείγματα. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται σε 39 χώρες σε 3 ηπείρους και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε Βέλγιο, Γερμανία, Ντουμπάι, Ινδία και Γαλλία.

Στόχος της Cryo-Save είναι η φύλαξη βλαστικών κυττάρων, που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων στο μέλλον.

Η Cryo-Save παρέχει δωρεάν οικογενειακό πρόγραμμα σε οικογένειες που επιθυμούν να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα αίματος ομφαλίου λώρου του νεογέννητου παιδιού τους για κάποιο μέλος της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με σοβαρή νόσο, η οποία μπορεί να θεραπευθεί με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Η τράπεζα προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τις τεχνικές κρυοσυντήρησης των βλαστικών κυττάρων, συμμετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

Από την ιστοσελίδα cosmo.gr