Χαμογελάστε, Θα αισθανθείτε καλύτερα

Μόνο ένα συγκεκριμένο χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει ευφορία με τη βοήθεια δύο μυών του προσώπου. Του μείζονος ζυγωματικού μυός και του σφικτήρα των ματιών.
smile

Για να το πετύχετε αυτό χαμογελάστε σε τρεις κινήσεις:

  1. Σηκώστε τα ζυγωματικά σας προς τα επάνω.
  2. Σπρώξτε τα χείλη σας προς τα πλάγια.
  3. Ωθήστε τις γωνίες των χειλιών σας προς τα επάνω.

Το  χαμόγελο αυτό ονομάστηκε χαμόγελο Ντουσέν από το Γάλλο νευρολόγο Γκιγιόμ Ντουσέν, ο οποίος το 1860 κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής τις κι-
νήσεις των μυών του προσώπου. Οι μελέτες για το χαμόγελο και τη σημασία του συνεχίστηκαν και οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν, από τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ότι όταν χαμογελάμε δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι νιώθουμε ευχάριστα.

Πότε λοιπόν ένα χαμόγελο είναι γνήσιο; Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα, εκτός των άλλων, συσχέτισαν και την ανατομία και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν την έρευνα δοκίμασαν και άλλα είδη χαμόγελου και οι ερευνητές που τους παρακολουθούσαν στην καθημερινή τους ζωή, κατέγραψαν τα αυθόρμητα χαμόγελα σε σχέση με την εγκεφαλική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δουν τα μηνύματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο από τις απλές μυϊκές κινήσεις.

Οι πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει 18 είδη χαμόγελου, αλλά μόνον ένα από αυτά είναι γνήσιο και μπορεί να ενεργοποιήσει το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη ρύθμιση των ευχάριστων συναισθημάτων, δηλαδή την αριστερή πρόσθια επιφάνεια του φλοιού τού εγκεφάλου. Αυτό το χαμόγελο μπορεί να προκληθεί και τεχνητά και να προκαλέσει τα ίδια ακριβώς ευχάριστα συναισθήματα.

Αυτό υποστηρίζει ο δρ Εκμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Στο πρόσωπο μας υπάρχουν περισσότεροι από 100 μύες. Αν μερικοί από αυτούς ενεργοποιηθούν μηχανικά, τότε το άτομο θα νιώσει αισθήματα ευχάριστα, ευφορίας και ευτυχίας.

Οι επιστημονικές καταγραφές για τα χαμόγελα είναι ελπιδοφόρες. Μπορεί να μην καταφέρνουν να διώχνουν τη λύπη, αλλά το χαμόγελο Ντουσέν, ακόμα και αν είναι τεχνητό, μπορεί να λειτουργήσει θετικά και ίσως μας βοηθήσει να βλέπουμε τα πράγματα με θετικότερο τρόπο. Δοκιμάστε το. Χαμογελάστε α λα Ντουσέν και, πού ξέρετε, ίσως ο κόσμος σας γίνει πιο ευχάριστος!        

Χαρά Νομικού