Χαμογελάστε στη ζωή

Όσο πιο πλατύ είναι το χαμόγελο ενός ανθρώπου και όσο πιο βαθιές οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια του όταν χαμογελά, τόσο πιθανότερο είναι να ζήσει περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

smile-family

Η μελέτη, υπό τον Έρνεστ Άμπελ του πανεπιστημίου Γουέιν του Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pyschological Science” (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βασίστηκε στην ανάλυση 230 φωτογραφιών γνωστών αμερικανών παικτών του μπέιζμπολ, που είχαν τραβηχτεί πριν το 1952, και τις ταξινόμησε ανάλογα με το χαμόγελό τους.

Από τους παίκτες που είχαν πια πεθάνει το 2009, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν αγέλαστοι στις φωτογραφίες, έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια, όσοι χαμογελούσαν συγκρατημένα (απλώς με τα χείλη, χωρίς να επηρεάζονται οι μύες των ματιών τους) έζησαν 75 χρόνια, ενώ όσοι χαμογελούσαν πλατιά (όχι μόνο με το στόμα, αλλά και με τα μάτια, κάνοντας ζάρες γύρω από αυτά), έζησαν μέχρι τα 80 τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες ότι τα θετικά συναισθήματα (που αντανακλούνται στο πλατύ χαμόγελο) επιδρούν θετικά στην σωματική και νοητική υγεία του ανθρώπου και στην μακροζωία του.

Όπως πάντως φάνηκε και από τη νέα έρευνα, μόνο μια μειονότητα των ανθρώπων έχει την ψυχική προδιάθεση να χαμογελά πλατιά. Μόνο 23 παίκτες χαμογελούσαν πλατιά, ενώ 64 μισο-χαμογελούσαν και 63 δεν χαμογελούσαν καθόλου.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλει κανείς να ζήσει πιο πολλά χρόνια, καλά θα κάνει να ανοίξει την καρδιά του και να χαμογελά περισσότερο

Από την Ελευθεροτυπία