Ο πατέρας μπορεί να προλάβει το «πρόωρο» κάπνισμα των παιδιών

father-with-child Βρετανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γονείς και εν προκειμένω ο πατέρας μπορεί με τη στάση του να οδηγήσει τα παιδιά του στο να μην αρχίσουν το κάπνισμα σε εφηβική ηλικία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα αναφέρουν ότι τα παιδιά που συζητούν άνετα και συχνά με τον πατέρα τους για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν δεν ξεκινούν νωρίς το κάπνισμα.

Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και σε αυτήν πήραν μέρος 3.500 παιδιά ηλικίας 11-15 ετών τα οποία όταν ξεκίνησε η έρευνα δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη σχέση που είχαν τα παιδιά με τον πατέρα τους, κάθε πότε συζητούσαν καθώς και το αντικείμενο των συζητήσεων. Οταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι ερευνητές είδαν ποια παιδιά είχαν αρχίσει το κάπνισμα, ποια όχι και το είδος των σχέσεων που εί χαν αναπτύξει με τον πατέρα τους, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση γενικότερα, αν και πότε γευματίζουν όλοι μαζί κ.ά.

Διαπίστωσαν ότι η στενή σχέση του παιδιού με τον πατέρα και οι συζητήσεις μαζί του για όσα σοβαρά θέματα το απασχολούν, αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα στο να αποφύγει το παιδί να ξεκινήσει το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία. Το επίπεδο της σχέσης με τη μητέρα (ακόμη και αν αυτή είναι πολύ καλή) όσο και το υγιές οικογενειακό περιβάλλον (να τρώνε όλοι μαζί συχνά κτλ.) δεν φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο όσον αφορά το κάπνισμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, βέβαια, ότι οι καλές σχέσεις με τη μητέρα και το υγιές οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να μην επηρεάζουν το κάπνισμα αλλά έχουν ρόλο σε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους της ζωής του παιδιού και καθορίζουν την ψυχική κατάσταση και συμπεριφορά του.

http://www.yourbaby.gr