Το άγχος «μπλοκάρει» την παραγωγικότητα

Την ανησυχία τους για το άγχος που δημιουργείται στους χώρους εργασίας, εκφράζουν τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους μάνατζερ. Μάλιστα, το άγχος έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εμπόδιο για την ευρωπαϊκή παραγωγικότητα.

stress_work

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, που παρουσιάστηκε στις 3 Ιουνίου στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το στρες της εργασίας έχει τις ίδιες σοβαρές συνέπειες, όπως τα εργασιακά ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στις 27 χώρες της ΕΕ, ανησυχούν περισσότερο για τα εργατικά ατυχήματα (80%), το άγχος (79%) και τις μυοσκελετικές παθήσεις (78%).
Ωστόσο μόνο το 26% των ευρωπαϊκών οργανισμών διαθέτουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών απειλών, όπως είναι το άγχος και οι συμπεριφορές εκφοβισμού και βίας.

Το 42% των αντιπροσώπων των διοικήσεων των εταιριών απάντησε στην έρευνα ότι η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων είναι δυσκολότερη υπόθεση από την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότερες διοικήσεις (53%) δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και η έλλειψη πόρων.

Καθημερινή