Έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά τις ανδρικές κινήσεις στον χορό που γοητεύουν περισσότερο τις γυναίκες.

Οι άνδρες που θέλουν να τραβήξουν πάνω τους τα μάτια των γυναικών σε μια ντισκοτέκ ή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση χορού, καλά θα έκαναν να μάθουν μερικές συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες, όπως για πρώτη φορά διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, είναι αυτές κυρίως που γοητεύουν το άλλο φύλο. Οι βρετανοί ψυχολόγοι εντόπισαν οκτώ βασικές ανδρικές χορευτικές κινήσεις που "ξεσηκώνουν" περισσότερο το γυναικείο ενδιαφέρον.

salsa Όλες έχουν να κάνουν κυρίως με κινήσεις του κορμού του σώματος και θεωρούνται, από εξελικτική άποψη, "σήματα" που εκπέμπει ο άνδρας σχετικά με την υγεία, τη δύναμή του και, τελικά, την καταλληλότητά του ως ερωτικός και αναπαραγωγικός σύντροφος. Οι ερευνητές, υπό τον εξελικτικό ψυχολόγο Νικ Νιβ του πανεπιστημίου Νορθάμπρια του Νιούκαστλ.

 

Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν με 12 τρισδιάστατες κάμερες 19 άνδρες, ηλικίας 18 – 35 ετών (κανείς δεν ήταν επαγγελματίας χορευτής), σε ένα εργαστήριο, καθώς έκαναν διάφορες χορευτικές φιγούρες. Στη συνέχεια, μέσω της επεξεργασίας και της σύνθεσης των βίντεο των χορευτών με βιομετρική ανάλυση, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός κινούμενος χορευτής τύπου καρτούν (ένα "αβατάρ" στη γλώσσα της πληροφορικής), που δεν είχε ούτε πρόσωπο ούτε φύλο. Μια ομάδα 35 νεαρών γυναικών κλήθηκαν να παρακολουθήσουν σύντομα βιντεοκλίπ διάρκειας 15 δευτερολέπτων με χορευτικές κινήσεις των "αβατάρ" και να επιλέξουν ποιες κινήσεις θεωρούσαν πιο ελκυστικές.

Οι οκτώ κινήσεις που ξεχώρισαν, δεν μπορούν ασφαλώς να περιγραφούν εν συντομία σε ένα κείμενο, αλλά σε γενικές γραμμές οι "καλύτεροι" (στα μάτια των γυναικών) χορευτές κάνουν μεγαλύτερες κινήσεις του κεφαλιού, του λαιμού και του κορμού του σώματος, καθώς επίσης ταχύτερες κάμψεις και λυγίσματα των γονάτων. Αντίθετα, οι "χειρότεροι" χορευτές είναι πιο "βαρείς" και άκαμπτοι (τα λεγόμενα "ξυλάγγουρα"!), που, όσο και αν τινάζουν πέρα-δώθε τα χέρια τους, αδυνατούν να κινήσουν γρήγορα και "σέξι" τον κορμό του σώματός τους.

Επίσης πολύ άσχημη βαθμολογία παίρνουν οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες ίδιες κινήσεις, ενώ αντίθετα αρέσουν οι άνδρες που εναλλάσσουν τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών τους, ενώ την ίδια ώρα δεν σταματούν να κουνάνε τον κορμό και το λαιμό τους, εκπέμποντας τόλμη και δημιουργικότητα. "Οι άνδρες σε όλο τον κόσμο θα ενδιαφερθούν να μάθουν ποιες κινήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν τις γυναίκες.

Τώρα πια ξέρουμε ποια περιοχή του σώματος οι γυναίκες κοιτάνε, όταν κρίνουν την γοητεία ενός ανδρικού χορού. Αν ένας άνδρας ξέρει τις κινήσεις-κλειδιά, μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιώσει τις πιθανότητές του να προσελκύσει μια γυναίκα μέσω του στιλ που χορεύει", δήλωσε ο Νιβ. Το πείραμα υπήρξε πρωτοποριακό χάρη στην "ουδετερότητα" του απρόσωπου και άφυλου ψηφιακού "αβατάρ", όπως είπε ο βρετανός ερευνητής, επειδή εξάλειψε κάθε πιθανότητα υποσυνείδητης επιρροής στην κρίση των γυναικών από άλλους παράγοντες, όπως η ομορφιά (σύμφωνα με τον Νιβ, ένας όμορφος άνδρας θα μπορούσε υποσυνείδητα να θεωρηθεί σπουδαίος χορευτής, ενώ αντίστροφα ένας θαυμάσιος χορευτής με απαίσιο κούρεμα θα είχε σοβαρό πρόβλημα!).

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άνδρες με δύναμη, ζωτικότητα και κινητικότητα, επειδή θεωρούν ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις για το "σωστό" γενετικό υλικό. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συχνά ο χορός μεταξύ των ανθρώπων μιμείται ουσιαστικά τις κινήσεις "φλερτ" που γίνονται μεταξύ των ζώων με στόχο την εύρεση σεξουαλικού συντρόφου.

Εξάλλου, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους άνδρες -εθελοντές που χόρεψαν στο εργαστήριο και, μέσα από βιοχημικά τεστ, διαπίστωσαν ότι οι καλύτεροι χορευτές ήσαν γενικά και οι πιο υγιείς. Ο Νιβ σχεδιάζει στο μέλλον ένα αντίστροφο πείραμα, όπου οι άνδρες θα αξιολογήσουν τις χορευτικές κινήσεις ενός "αβατάρ", που θα έχει προκύψει από τον χορό γυναικών.

ΑΠΕ