Εισόδημα πάνω από 4.900 το μήνα δεν φέρνει την ευτυχία

Όταν το ύψος του εισοδήματος ξεπερνά τα 4.900 ευρώ τον μήνα, το χρήμα μπορεί να εξασφαλίζει μια καλύτερη ζωή, αλλά δεν φέρνει την ευτυχία. Παράγοντας δυστυχίας και τα πενιχρά έσοδα

hapiness_4900 Χρηματικό… όριο έχει η ευτυχία, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Gallup, που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ και διεξήχθη σε χίλιους Αμερικανούς.

Οταν το ύψος του εισοδήματος ξεπερνά το ποσό των 75 χιλιάδων δολαρίων ετησίως (4.900 ευρώ τον μήνα), το χρήμα μπορεί να εξασφαλίζει μια καλύτερη ζωή, ωστόσο, δεν φέρνει την ευτυχία, επισημαίνουν στην έρευνά τους ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας για το 2002, Ντάνλεϊ Κάνεμαν και ο συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, οικονομολόγος, Ανγκούς Ντίτον.

«Τα περισσότερα χρήματα δεν είναι αναγκαίο ότι μπορεί να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά τα λιγότερα χρήματα είναι σίγουρο ότι πάνε «πακέτο» με τον ψυχικό πόνο»», υποστηρίζουν οι δύο ερευνητές και προσθέτουν ότι τα επιπλέον έσοδα προσφέρουν στους ενήλικες τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση, αφού τους επιτρέπουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, να αποφεύγουν πιο εύκολα τον πόνο και τις αρρώστιες, να διασκεδάζουν και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

«Πέραν των 75 χιλιάδων δολαρίων ετησίως, στις ΗΠΑ, η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία, ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη κι αν η αύξηση αυτή του εισοδήματος συνεχίζει να βελτιώνει την εικόνα που έχουν οι άνθρωποι για τη ζωή τους», τονίζουν οι επιστήμονες.

Το συμπέρασμα της έρευνας βασίζεται σε 450 χιλιάδες απαντήσεις κατά το διάστημα 2008-2009, στο πλαίσιο καθημερινής δημοσκόπησης του αμερικανικού ινστιτούτου που καταγράφει την εξέλιξη της ευημερίας ενός δείγματος χιλίων Αμερικανών.

Οι πολίτες που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν τηλεφωνικώς σε δεκάδες ερωτήσεις, περιλαμβανομένων και λεπτομερειών για τα έσοδά τους, τη χαρά που νιώθουν και πότε τη νιώθουν, τα συναισθήματά τους αλλά και το άγχος που τους διακατέχει.

«Ισως τα 75 χιλιάδες δολάρια αποτελούν ένα όριο πέραν του οποίου η αύξηση του εισοδήματος δεν βελτιώνει την ικανότητα των ατόμων να ικανοποιήσουν αυτά που μετρούν περισσότερο για τη συναισθηματική τους ευημερία, όπως ο χρόνος με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας, αλλά και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου», συμπεραίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούσαν το όριο των 75 χιλιάδων δολαρίων ετησίως, το 2008.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι η έλλειψη χρημάτων οδηγεί στη δυστυχία.

«Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη, που συνοδεύει δυστυχίες, όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή η μοναξιά», υπογραμμίζουν οι δύο επιστήμονες.

Έθνος