Πώς θα διαλέξετε συνεργάτη με θέληση για άνοδο

Για να ανακαλύψουμε τον υποψήφιο που να έχει στα σωθικά του τη φωτιά της θέλησης για εκτόξευση προς την επιτυχία, πρέπει να αναζητήσουμε τρία πράγματα:

partners-1 Πρώτον, αναζητούμε μία προηγούμενη εμπειρία όπου εκδηλώθηκε αυτή η θέληση. Οι άνθρωποι με θέληση κουβαλούν αυτό το χαρακτηριστικό σε όλη τη ζωή τους. Είναι στο DNA τους, και το έχουν αφήσει να φανεί από πολύ νωρίς. Θέστε τους ερωτήσεις για την πρώτη τους δουλειά. Όχι αυτές που έκαναν  όσο σπούδαζαν, αλλά την πρώτη τους αμοιβόμενη εργασία. Θα μαντέψατε ίσως εδώ ότι οι άνθρωποι με φιλοδοξία συνήθως αρχίζουν να δουλεύουν νωρίς και δέχονται όποια δουλειά είναι διαθέσιμη αρκεί να αμοίβεται. Αν είναι αυτό που ψάχνετε, δεν θα διστάσουν όπως δεν δίστασαν και τότε να δουλέψουν σκληρά. Αυτό έχουν συνηθίσει να κάνουν, είναι στο χαρακτήρα τους. Έχουν μέσα τους κινητήριο δύναμη και θα την έχουν πάντα.

Δεύτερον, αναζητούμε ανθρώπους που θέλουν να αποδείξουν ότι είναι κάποιοι. Αυτό επιτυγχάνεται θέτοντας ερωτήματα για τα πρότυπά τους, τις σχέσεις τους, την οικογένεια και τις μακρυπρόθεσμες φιλοδοξίες. Μάθετε ποιες είναι, γιατί είναι σημαντικές γι’ αυτούς, και τι θέλουν να αποδείξουν στο τέλος. Όταν θα είστε σίγουροι ότι ο υποψήφιος ανυπομονεί να κάνει περήφανο το γονιό του ή να αποδείξει σε κάποιον ότι έκανε λάθος γι’ αυτόν, τότε αρχίστε να ψάχνετε ποια θα ήταν η καλύτερη θέση για να τον τοποθετήσετε στο γραφείο σας.

capital-partners Τρίτον, αναζητούμε ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει εμπόδια—πραγματικά εμπόδια, όπως η απώλεια ενός γονιού, ένα σοβαρό ατύχημα, ή οικονομικά προβλήματα. Ρωτήστε για τη ζωή τους καθώς μεγάλωναν και τις συνθήκες που αντιμετώπισαν. Ποια ήταν τα γεγονότα που τους άλλαξαν τη ζωή; Αν θέλετε στην επιχείρησή σας ανθρώπους που θα «μασήσουν ατσάλι» προκειμένου να επιτύχουν, προσλάβετε αυτούς που το έχουν ήδη κάνει νωρίτερα στη ζωή τους.

Βρείτε κάποιον με οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά, και είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχετε καθημερινά οφέλη επειδή τους έχετε στη δουλειά σας. Άλλωστε, η «φωτιά στα σωθικά» έρχεται κι αυτή μαζί τους το πρωί στο γραφείο και δίνει την ενέργειά της σε οτιδήποτε κάνουν.

Don Rainey via www.capital.gr