Είναι οι φίλοι «φάρμακο» για την υγεία μας;

Ποιο είναι το απόλυτο γιατρικό για όλες τις παθήσεις; Μα φυσικά, οι φίλοι, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες!friends

Οι φιλίες ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία και πολλές από αυτές ή άλλες καινούργιες, συνεχίζονται και αργότερα. Με τους φίλους μοιραζόμαστε στιγμές χαράς, λύπης, γέλιου και το σημαντικότερο ίσως, στιγμές διασκέδασης. Οι φιλίες συμβάλλουν στο να είμαστε υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι και μας προσφέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα ίσως μπορούμε να φανταστούμε. Οι καλοί φίλοι είναι… ευεργετικοί, για τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική μας ευεξία.

Τελευταία, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εκτιμούν τη σημασία της φιλίας και των κοινωνικών δικτύων στη γενικότερη υγεία. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Centre for Ageing Studies, στο Πανεπιστήμιο Flinders, παρακολούθησε περίπου 1.500 ηλικιωμένους, επί 10 χρόνια και διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν ένα μεγάλο δίκτυο φίλων, έζησαν περισσότερο από εκείνους που είχαν λιγότερους φίλους κατά 22%. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με λιγότερους φίλους τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα, μετά από καρδιακή προσβολή, από ό,τι τα άτομα με έναν ισχυρό κοινωνικό περίγυρο. Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Είναι αλήθεια ότι οι καλοί φίλοι, κάνουν καλό και στην υγεία; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ναι»! Δείτε γιατί:

Μεγάλη διάρκεια ζωής: όπως ήδη αναφέρθηκε, το να έχει κανείς ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και καλούς φίλους, τον βοηθά να ζήσει περισσότερο. Περιέργως πάντως, αυτό δεν ισχύει και για τους συγγενείς.

Μειωμένα επίπεδα στρες: γιατί τηλεφωνείτε στη φίλη/φίλο σας, πριν τις σημαντικές σας εξετάσεις ή όταν χωρίζετε; Μα, γιατί οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα πίεσης και άγχους σας – είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για κάποια σχέση σας- απλά προσφέροντάς σας μια εγκάρδια συνομιλία. Ένα φλιτζάνι καφέ και μια χαλαρή, καλοπροαίρετη συζήτηση με έναν καλό φίλο, είναι όλα όσα χρειάζεται κανείς για να διώξει το άγχος που του προκαλεί ένα θέμα.

Καλή συνήθεια: αν έχετε φίλους που γνωρίζουν τη σημασία της καλής υγείας, θα βοηθήσουν κι εσάς να την αποκτήσετε με διάφορους τρόπους. Οι φίλοι είναι, για παράδειγμα, ένας έξυπνος τρόπος ελέγχου των κακών διατροφικών συνηθειών που μπορεί να έχετε. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας και να αλλάξετε ανθυγιεινές συνήθειες που ίσως έχετε, ή να σας… παρασύρουν να πάτε μαζί τους στο γυμναστήριο. Έχετε το νου σας πάντως: κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούν να σας επηρεάσουν και στις κακές τους συνήθειες.

Σημαντική ψυχολογική υποστήριξη: σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, είναι να έχετε υποστήριξη. Και ποιος θα σας την προσφέρει αν όχι οι φίλοι σας, που θα σας κρατήσουν το χέρι σε μια δύσκολη στιγμή και θα σας κάνουν να ξεχαστείτε;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology και διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο και της ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι γυναίκες στις οποίες διαγνώστηκε ότι έπασχαν από καρκίνο του μαστού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, αν είχαν στενούς φίλους.

Μοιράσου και φρόντισε: οι φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν με τις συμβουλές τους, να αποφύγουμε αρνητικές επιλογές και να προτιμήσουμε άλλες, μοιράζονται μαζί μας χρήσιμες πληροφορίες –όπως π.χ. που μπορούμε να φάμε καλά ή πώς να ψωνίζουμε σωστά.

Μακριά από την κατάθλιψη: η νούμερο «ένα» θεραπεία για την κατάθλιψη, είναι η φιλία. «Πολεμά» τη μοναξιά και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Μελέτη του 2002, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με ενεργή κοινωνική ζωή και φίλους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Τα άτομα που έχουν περισσότερους φίλους, αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος, στον οποίο μπορούν να στηριχτούν. Αισθάνονται πιο χαλαρά και ήρεμα κι έτσι επιτυγχάνουν μια καλύτερη υγεία. Επομένως… απομακρυνθείτε επιτέλους από τον υπολογιστή και πηγαίνετε να κάνετε μερικούς αληθινούς φίλους!

www.clickatlife.gr