Έρευνα απέδειξε ότι όσοι βλέπουν τη ζωή με θετικό μάτι ζουν περισσότερο

Τελικά, τι μας κάνει ευτυχισμένους και ποια είναι τα οφέλη της ευτυχίας; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τόσο επιστήμονες όσο και έρευνες δημοσκοπήσεων. Έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόις απέδειξε ότι όσοι είναι ευτυχισμένοι και βλέπουν τη ζωή με θετικό μάτι ζουν περισσότερο.happiness

Παράλληλα, πρόσφατη βρετανική έρευνα, που μελέτησε 40.000 άτομα, συμπέρανε ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι το φαγητό που μοιράζεται η οικογένεια. Συγκεκριμένα, αν γονείς και παιδιά τρώνε μαζί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι λόγω του ισχυρού δεσμού που δημιουργείται μεταξύ τους.

Όμως υπάρχει και η άποψη ότι η ευτυχία «αποφασίζεται» όταν γεννιόμαστε. Έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ βρήκε ότι το όνομα που παίρνουμε μπορεί να προβλέψει τον βαθμό ευτυχίας μας. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι πιο ευτυχισμένοι είναι όσοι ονομάζονται Τζόσουα και Τζούντι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τους Μπεν, Άντριου και Έντουαρντ. Άλλη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα όσον αφορά τη σχέση τους. Συγκεκριμένα, πιο ευτυχισμένες σχέσεις θεωρούνται εκείνες που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη πέντε χρόνια και είναι μεταξύ πτυχιούχων πανεπιστημίου που δεν έχουν παιδιά.

Όσο για τα χρήματα, σύμφωνα με μια πλειάδα ερευνών, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, αλλά τελικά δεν κάνουν την ευτυχία. Μελέτη της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας απέδειξε ότι οι βρετανικές οικογένειες ήταν υγιέστερες και διέθεταν τα διπλά χρήματα σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, αλλά δεν ήταν πιο ευτυχισμένες.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα ευτυχίας μας ελέγχονται κυρίως από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στη βιβλιογραφία πέντε τακτικές που έχουν το δυναμικό να ενισχύσουν την αίσθηση ευημερίας.

Πέντε τακτικές «που θα μπορούσαν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους»

«Παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι η ευτυχία είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένη, και παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι οι καταστάσεις της ζωής έχουν μικρότερη επιρροή στην ευτυχία μας από ό,τι νομίζουμε, εμείς υποστηρίζουμε ότι, παρόλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ευτυχίας που έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε» δήλωσε η ψυχολόγος Σόνια Λιουμπομίρσκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ.

Η Λιουμπομίρσκι παρουσίασε μελέτη που βασίστηκε σε ανασκόπηση 51 παλαιότερων ερευνών με θέμα την αύξηση της ευτυχίας.

Οι πέντε στρατηγικές για πιο ευτυχισμένες ημέρες:

  • Να είστε ευγνώμονες. Εθελοντές που έγραψαν επιστολές για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε ανθρώπους που τους είχαν βοηθήσει ανέφεραν ότι ένιωσαν μια άνοδο των επιπέδων ευτυχίας που διήρκεσε εβδομάδες ή και μήνες. Και αυτό συνέβη ακόμα και στις περιπτώσεις που οι εθελοντές έγραψαν τις επιστολές αλλά δεν τις έστειλαν ποτέ.
  • Φανταστείτε ένα καλύτερο μέλλον: Εθελοντές που εξασκήθηκαν για εβδομάδες στο να φαντάζονται και να περιγράφουν γραπτώς στο ημερολόγιό τους ένα ιδανικό μέλλον, για παράδειγμα τη συνύπαρξη με έναν στοργικό σύντροφο ή την εύρεση μιας καλής δουλειάς, ένιωσαν να αυξάνεται το αίσθημα ευημερίας.
  • Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε: Συμμετέχοντες σε μελέτες που έγραφαν σε ημερολόγια τρία καλά πράγματα που τους είχαν συμβεί έμαθαν να εστιάζονται στους λόγους που έχουν να είναι ευτυχείς.
  • Αξιοποιήστε τα δυνατά σημεία σας: Αυτό αφορά μια μελέτη στην οποία οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα, κάποιος που απεχθάνεται τις επαγγελματικές συσκέψεις μπορεί να κάνει το κλίμα πιο ανάλαφρο με την καλή αίσθηση του χιούμορ που πιστεύει πως διαθέτει.
  • Κάντε καλές πράξεις: Με το να βοηθάμε τους άλλους -γνωστούς ή αγνώστους- φαίνεται ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας.

Μάλιστα η Δρ Λιουμπομίρσκι είναι τόσο βέβαιη ότι μπορούμε να αυξήσουμε μόνοι μας την ευτυχία μας, ώστε δημιούργησε και μια βοηθητική εφαρμογή για το iPhone, με την ονομασία Live Happy (Ζήστε Ευτυχισμένα).

Βήμα