Καφές: το καλύτερο αντικαταθλιπτικό για τις γυναίκες

Ευεργετικές ιδιότητες έχει στην ψυχολογία των γυναικών η κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως αποφαίνονται οι επιστήμονες, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη.

COFFEE Ψυχότροπη αποδεικνύεται η καφεΐνη στον γυναικείο οργανισμό

Οι ερευνητές μελέτησαν επί μια δεκαετία σχεδόν 51.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών, και βρήκαν ότι όσες εξ αυτών κατανάλωναν δυο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 20% για όσες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Θετική επίδραση φαίνεται πως είχε ο καφές και στη διατήρηση του βάρους των γυναικών αλλά και στα επίπεδα πίεσης και ινσουλίνης στο αίμα.

Η καφεΐνη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος στον κόσμο και περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης της γίνεται μέσω του καφέ. Αν και δεν υπάρχει συνιστώμενο όριο στην κατανάλωση καφεΐνης, οι γιατροί συστήνουν οι έγκυες να μην πίνουν πάνω από 200 mg την μέρα (ενδεικτικά ένας καφές φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg, ένα τσάι 75 mg και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα 40 mg).

Η επίδραση της καφεΐνης στην αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν,πάντως, την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση καφέ-κατάθλιψης και τόνισαν είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν στις γυναίκες να πίνουν παραπάνω καφέ για να φτιάξουν τη διάθεσή τους.

24h.gr