Φίλοι μετά τον καβγά; Γίνεται;

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα καβγαδάκια είναι το αλατοπίπερο της ερωτικής σχέσης. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αποτελούν σοβαρή ένδειξη για προβλήματα μεταξύ των δύο συντρόφων.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, ένας δεδομένος αριθμός καβγάδων σε μηνιαία βάση είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Σίγουρα βέβαια όσο λιγότεροι σε αριθμό και ηπιότεροι σε ένταση είναι οι καβγάδες τόσο το καλύτερο. Υπογραμμίζουν, απ’ την άλλη, ότι μία σχέση στην ρουτίνα της οποίας οι καβγάδες απουσιάζουν είναι μάλλον προβληματική.

Ο καβγάς είναι ένας τρόπος να προβληθούν οι ανάγκες των δύο συντρόφων πράγμα που σημαίνει ότι είναι υγιές να καυγαδίζει ένα ζευγάρι και σαφώς προτιμότερο από το συσσωρεύουν αρνητικά συναισθήματα μέσα τους. Σίγουρα, όμως, για να αξιολογηθεί η ποιότητα της σχέσης σε σχέση με τους καβγάδες, παίζουν ρόλο η συχνότητα και η ένταση των καβγάδων που πλήττουν την σχέση αλλά και τα αιτία, αφού οι καβγάδες που ξεσπούν με την παραμικρή αφορμή μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα στη σχέση.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Επειδή κάθε καβγάς εμπεριέχει θυμό και ο θυμός οδηγεί στην απώλεια κατανόησης, πολύ συχνά κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού τα δύο μέλη της σχέσης πέφτουν σε μια σειρά από λάθη που κάθε άλλο παρά προωθούν τον εποικοδομητικό διάλογο. Μερικά απ’ αυτά είναι τα εξής:

Τσακώνονται για τον ίδιο λόγο επαναλαμβάνοντας πάντα το ίδιο θέμα.

Καταφεύγουν στην παρελθοντολογία ανοίγοντας τις πόρτες του μουσείου όπου συσσωρεύονται όλα τα εκθέματα δυσαρέσκειας.

Επιδιώκουν τη μεσολάβηση των τρίτων για υπεράσπιση πράγμα που κατά κανόνα χειροτερεύει τα πράγματα.

Καταφεύγουν σε πλάγιες μεθόδους όπως δικαιολογίες ή υπεκφυγές αποφεύγοντας να εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψή τους πράγμα που εντείνει τη σύγχυση.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι με βάση τις διαφορές στον τρόπο έκφρασης των δύο φύλων παρατηρείται ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να θυματοποιούνται ενώ οι άνδρες, από την άλλη, αρκετά συχνά υιοθετούν μία άκαμπτη αδιάλλακτη συμπεριφορά που μπλοκάρει την προσπάθεια για επικοινωνία.

Τα τρία βήματα αποκατάστασης

1. Πάρτε αναβολή.

Όταν βλέπετε ότι έχετε και οι δύο ή ο ένας απ’ τους δύο έχει χάσει τον έλεγχο της κουβέντα και η κόντρα χρησιμοποιείται πλέον μόνο ως μέσο για την επιβολή της κυριαρχίας του ενός προς τον άλλο είναι προτιμότερο να δώσετε τέλος στον καβγά.

2. Δείτε και τη δική του πλευρά.

Δώστε χρόνο να ηρεμήσουν τα πνεύματα πριν επιχειρήστε να ξανασυζητήσετε το πρόβλημα απ’ την αρχή σε πιο ήπιους τόνους δείχνοντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη κατανόηση και προσπαθώντας να δείτε τα πράγματα και από τη πλευρά του συντρόφου σας.

3. Η αξία της συγνώμης.

Σίγουρα αυτό που ζητάμε μετά από έναν καβγά είναι να επανέλθει το κλίμα της ηρεμίας και της γαλήνης. Να θυμάστε όμως ότι μια επιπόλαιη συγνώμη δεν είναι ποτέ αρκετή όταν εκφράζεται χωρίς να την εννοούμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσουν οι δύο σύντροφοι προωθώντας μέσα από τις διόδους της επικοινωνίας τις πραγματικές τους ανάγκες και τα όποια παράπονα. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουν γιατί ακριβώς ζητούν συγνώμη και θα ανακαλύψουν -πιθανόν έκπληκτοι- ότι αυτό που χαρακτηρίζει τους δεσμούς αγάπης είναι η αμοιβαία κατανόηση.

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της ψυχολόγου Βάσως Μακαρώνη.

Οι άντρες είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τους καυγάδες αλλά οι γυναίκες τους παίρνουν πιο βαριά