Είμαστε αισιόδοξοι «κατά συρροή»

Μια μελέτη δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ καλός στο να επεξεργάζεται τα καλά νέα για το μέλλον και να αφήνει τα “κακά” για αργότερα, έχοντας προδιάθεση για αισιοδοξία.

optimism Έτσι σύμφωνα με πόρισμα των μελετητών του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 80% των ανθρώπων είναι προγραμματισμένοι ως αισιόδοξοι ακόμα και αν δεν το παραδέχονται.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν όμως την τύχη να διαθέτουν εγκεφάλους οι οποίοι πρακτικά να αγνοούν τα κακά νέα και έτσι να διατηρούν συνεχώς μια θετική άποψη για τον κόσμο γύρω τους.

Το “μπόνους” αυτής της προδιάθεσης μάλιστα είναι η θετική επίδραση της ψυχολογίας τους στην υγεία τους είναι λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους από τέτοια.

Στα πλαίσια της μελέτης κατηγοριοποίησαν 14 ανθρώπους βάση των επιπέδων αισιοδοξίας τους και στη συνέχεια τους ρώτησαν πόσο πιθανό θεωρούν να τους συμβούν 80 διαφορετικά αρνητικά περιστατικά συμπεριλαμβανομένων από ένα διαζύγιο, μέχρι εκδήλωση καρκίνου. Μετά τους παρουσίασαν τα πραγματικά ποσοστά των πιθανοτήτων που είχαν να πάθουν κάτι ανάλογο και στο τέλος της μελέτης τους ξαναρώτησαν τι πιστεύουν για το μέλλον τους.

Για να ανακαλύψουν ότι παρά τα στοιχεία οι εκτιμήσεις των αισιόδοξων δεν άλλαζαν πολύ και παρέμεναν αισιόδοξες αγνοώντας συχνά σε μεγάλο βαθμό τις στατιστικές. Αυτό μάλιστα φάνηκε και στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Παρακολουθώντας τους εγκεφάλους των αντικειμένων ανακάλυψαν ότι τα “καλά νέα” προκαλούσαν άμεση υπερδιέγερση στον πρόσθιο λοβό, σε αντίθεση με τα “κακά” που απλώς επεξεργάζονταν κάπου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σε ήπιους ρυθμούς, σαν ο εγκέφαλος να διάλεγε τα καλά νέα και να περίμενε ανυπόμονα για αυτά.

Αυτό κατά τον δόκτωρ Σαρό εξηγεί γιατί μηνύματα όπως “το κάπνισμα σκοτώνει” ή το στατιστικό δεδομένο που θέλει τα μισά ζευγάρια να χωρίζουν να μην περνάνε στους περισσότερους ανθρώπους.

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία