Στρατηγικές νια να ελέγχετε καλύτερα τη συναισθηματική σας ζωή

1.  Παρατηρήστε τα συναισθήματα που νιώθετε συνήθως. Κάθε φορά που νιώθετε ένα αρνητικό συναίσθημα αναρωτηθείτε: Ποια σκέψη το προκάλεσε; Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε στον πυρήνα της μια παράλογη σκέψη. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, αντικαταστήστε τη σκέψη αυτή με κάποια πιο θετική και πιο λογική. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η νέα σκέψη θα αρχίσει να επηρεάζει το συναίσθημα σας.
emotions 2.  Αν νιώθετε συχνά αρνητικά συναισθήματα, εξετάστε προσεκτικά τους λόγους και τις αιτίες. Μήπως προκαλείτε εσείς τα συναισθήματα αυτά; Μήπως οι παράλογες σκέψεις σάς οδηγούν σε αρνητική συμπεριφορά; Μήπως η σχέση σας παρουσιάζει προβλήματα και πρέπει να τη διαλύσετε; Μήπως δεν σας ικανοποιεί η δουλειά που κάνετε;

Αν δεν αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα και δεν κάνετε κάτι για να νιώσετε διαφορετικά, τα συναισθήματα αυτά θα επανέρχονται ξανά και ξανά. Γι’ αυτό και πρέπει να ανακαλύψετε τη ρίζα των προβλημάτων, κάνοντας σκέψεις που οδηγούν σε εποικοδομητική συμπεριφορά και θετικά συναισθήματα.

3.  Για να μελετήσετε καλύτερα τα συναισθήματα σας, καταγράφετε τα καθημερινά. Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη φόρμα:
α. Ένα από τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθω είναι…
β. O λόγος που νιώθω το αρνητικό αυτό συναίσθημα είναι…
γ. H σκέψη (ή η κατάσταση) που πρέπει να αλλάξω για να μη νιώθω το αρνητικό αυτό συναίσθημα είναι…
δ. Ένας πιο εποικοδομητικός τρόπος σκέψης είναι: Αν αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι, θα αλλάξουν και τα συναισθήματα μου ως εξής…

H στρατηγική αυτή επικεντρώνεται στα αρνητικά συναισθήματα. H ανάλυση των αιτίων που τα προκαλούν οδηγεί αναπόφευκτα στον προσδιορισμό των προβλημάτων, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας. Αν δεν νιώθετε έντονα αρνητικά συναισθήματα, οι λόγοι γι’ αυτό μπορεί να είναι πολλοί.

emotions wordle Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε μια καλή και ήρεμη ζωή, με αποτέλεσμα να νιώθετε θετικά, ως επί το πλείστον, συναισθήματα. Αλλά μπορεί και να παίρνετε αυτό που θέλετε χωρίς να νοιάζεστε για τα δικαιώματα ή τις ανάγκες των άλλων. O κυρίαρχος, για παράδειγμα, νιώθει θετικά κυρίως συναισθήματα. Από εσάς λοιπόν εξαρτάται αν τα συναισθήματα σας είναι αυθεντικά και αληθινά.

«Το συναίσθημα που δεν εξωτερικεύεται και δεν μετατρέπεται σε σκέψη ή πράξη αποτελεί δείγμα παραφροσύνης…»  J. Sterling

Από το βιβλίο των Linda Elder & Richard Paul Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει