Τι σημαίνει ότι φοβάμαι να δεσμευτώ; Στη πραγματικότητα σημαίνει ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε, με κάποιον/α που είμαστε σε οποιαδήποτε σχέση, το επόμενο βήμα.
Πώς λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν εμείς ή ο άλλος φοβάται τη δέσμευση; Πώς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι άλλο; Υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ούτως ή άλλως;
Μέσα από ένα σύστημα δικαιολογιών όπως:
-
«Έχω πολύ άγχος και νιώθω πιεσμένος»,
-
«Δεν αφορά εσένα αλλά πρόκειται για μένα»,
-
«Δεν μπορώ να εστιάσω στη σχέση λόγω δουλειάς ή οικονομικών προβλημάτων»
προσπαθούμε να διαστρεβλώσουμε τους πραγματικούς λόγους.
Βέβαια μπορεί να βιώνουμε συγκεχυμένα συναισθήματα και διπλά μηνύματα από τον άλλο εταίρο στη σχέση, που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.
Επομένως, πώς αξιολογούμε την ικανότητά μας να κάνουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση; Πώς θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν είμαστε έτοιμοι ή διατεθειμένοι ;
Δυο βασικά ζητήματα διακινούνται α) το φαντασιακό και β) η πραγματικότητα.
Το πρώτο ζήτημα αφορά τον ίδιο το φόβο και τη βαθύτερη ουσία του. Καλό είναι τα άτομα που βιώνουν αυτό το φόβο, να θέσουν στον εαυτό τους τα παρακάτω ερωτήματα.
Σας ανησυχεί η ιδέα, του για πάντα;
* Μήπως φοβάστε ότι η επιλογή που κάνετε μπορεί να είναι λάθος;
* Μήπως φοβάστε την απώλεια της ελευθερίας-αυτονομίας σας;
* Φοβάστε ένα κακό γάμο-σαν τους γονείς σας για παράδειγμα;
* Μήπως φοβάστε ότι θα είναι μια κακή/ός σύντροφος;
Αν απαντήσατε “Ναι” σε κάποιο από τα ερωτήματα, θα ήταν μια καλή ιδέα να αρχίσετε να εργάζεστε για να κατανοήσετε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα. Μόλις κατανοήσετε καλύτερα τη φύση τους, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο η συναισθηματική σας ανάπτυξη προτού κάνετε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Μεγαλύτερη αυτογνωσία ,μέσω μιας ψυχοθεραπείας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το μπλοκ για την οικοδόμηση μιας ικανοποιητικής σχέσης και σε διάρκεια.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά το προβληματισμό να κάνω μια δέσμευση για μια συγκεκριμένη μακροπρόθεσμη σχέση. Αυτό το ζήτημα διαφέρει από το πρώτο και έχει να κάνει με την δυναμική της ίδιας της σχέσης και την αξιολόγηση των πραγματικών θετικών και αρνητικών βιωμάτων που απορρέουν από την σχέση.
Τα ερωτήματα που διακινούνται σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να είναι:
* Μπορώ να είμαι σε αυτή τη σχέση ο πραγματικός μου εαυτός;
* Υπάρχει σχετική αρμονία στις επιθυμίες μας;
* Νιώθω τον άλλο να με εξελίσσει σε κάποια επίπεδα;
* Υπάρχει καλή επικοινωνία;
* Μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα;
Στο δεύτερο ζήτημα έχουμε να κάνουμε με τη πραγματικότητα που έτσι και αλλιώς θα ήταν θετικό να την εμπιστευόμαστε σαν μια μόνιμη σύντροφο.
Πέτρος Σεπετίδης – Ψυχοθεραπευτής