Οι μεγάλες αποφάσεις και οι όρκοι που παίρνουμε στην αρχή κάθε νέας χρονιάς

Μήπως παραμονή πρωτοχρονιάς ορκιστήκατε ότι ο νέος χρόνος θα σας βρει αλλαγμένους; Μήπως πήρατε μεγάλες αποφάσεις του τύπου να αδυνατίσετε, να κόψετε το τσιγάρο, να διορθώσετε τα οικονομικά σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη μας κάνουν κάτι ανάλογο στην αρχή της νέας χρονιάς.

think Γιατί όμως ειδικά αυτήν τη χρονική στιγμή και όχι το Μάρτιο ή το Νοέμβριο, για παράδειγμα; Η πρώτη μέρα του έτους είναι μια σημαδιακή ημερομηνία, όχι μόνο από χρονική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Όπως κάθε αρχή, ενέχει την προσδοκία του καινούριου, την ελπίδα του καλύτερου και την υπόσχεση του νέου και διαφορετικού.

Από ψυχολογική πλευρά, το τέλος του χρόνου είναι κατάλληλη στιγμή για να κλείσουμε παλιούς ‘λογαριασμούς’ και να πάρουμε κάποιες μεγάλες αποφάσεις, οι οποίες διαφέρουν από την έννοια της ελπίδας που εμπεριέχει το στοιχείο παθητικότητας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται την πρωτοχρονιά αφορούν στον εαυτό μας και στόχο έχουν να επιφέρουν υγιείς αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Πήρατε τις μεγάλες αποφάσεις σας ή προλάβατε ήδη να τις αθετήσετε;

Αν ξεκινάτε με το ‘ποτέ δεν θα’, ‘πάντα’, ‘δεν πρόκειται να’ και άλλες παρόμοιες λέξεις, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορέσετε να εμμείνετε στις αποφάσεις σας και σύντομα θα τις εγκαταλείψετε. Τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα ή δεν είναι σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες σας είναι καταδικασμένα.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από το 35% των Αμερικανών που πήραν μεγάλες αποφάσεις την πρωτοχρονιά για προσωπικές αλλαγές, μόνο το 1/3 από αυτούς τις τήρησαν έως το τέλος του χρόνου. Η έλλειψη χρόνου ή θέλησης ήταν ο βασικός λόγος που ανέφεραν οι ερωτώμενοι ως εμπόδιο.

Σχέδιο επιτυχίας

think_womanΜικρές αλλαγές. Επιλέξτε λίγους αλλά καλούς στόχους για αλλαγή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να επέλθει σε όλους τους τομείς της ζωής ταυτοχρόνως. Όσο περισσότερους στόχους θέτουμε, τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα αποτυχίας. Είναι ευκολότερο να έχουμε λιγότερα σχέδια και να αφοσιωθούμε σε αυτά. Οι άνθρωποι συνήθως αποζητούν το γνωστό και αποφεύγουν το άγνωστο. Η αλλαγή είναι συνώνυμη με το άγνωστο και τείνουμε να την αποφεύγουμε, όταν μπορούμε να παραμείνουμε στο γνωστό. Το πρόβλημα είναι βέβαια, όταν ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό που βοηθά στην υλοποίηση των σχεδίων είναι η ικανότητα να θέτουμε επιμέρους στόχους και να τους κατακτήσουμε σταδιακά.

Ποσοτικοποίηση. Κατ’ αρχάς, ποσοτικοποιήστε την απόφασή σας. Το πολύ γενικό ‘θέλω να χάσω κιλά’ μπορεί να τεθεί με συγκεκριμένους όρους, όπως πόσα κιλά ακριβώς.

Προθεσμία. Κατά δεύτερο λόγο, θέστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως προθεσμία επίτευξης του στόχου σας. Χωρίς μια ημερομηνία να σας πιέζει, ακόμα και το ξεκίνημα είναι δύσκολο.

Ρεαλισμός. Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Γενικά, το κλίμα της αρχής του χρόνου μάς κάνει να αισιοδοξούμε για όλα όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε στη ζωή μας, αν και συχνά πρόκειται για ανεδαφικές ή ασυνήθιστες αλλαγές. Είναι ευκολότερο να παίρνουμε μεγάλες αποφάσεις από το να τις εκτελούμε. Προτιμότερο είναι να επικεντρωθούμε σε λίγα αλλά εφικτά σχέδια, ώστε να μην έχουμε την επιβάρυνση της αποτυχίας αργότερα.

Δημοψήφισμα του CNN: οι μεγάλες αποφάσεις 3.000 ατόμων για τον καινούριο χρόνο:

 1. Να χάσουν κιλά.
 2. Να κάνουν αποταμίευση/να ξοδεύουν λιγότερα.
 3. Να αθλούνται περισσότερο.
 4. Να βρουν μια καινούρια αγάπη.
 5. Να κόψουν το τσιγάρο και το ποτό.

Μεγάλες αποφάσεις σχετικά με το Internet

Χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο; Παρακολουθείτε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις; Με τον καινούριο αιώνα έχετε την ευκαιρία να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσετε. Οι παρακάτω είναι μεγάλες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για να αρχίσετε ή να βελτιώσετε τη σχέση σας με το Διαδίκτυο.

1. Πρώτη επαφή

 • Θα βρω πρόσβαση στο Διαδίκτυο είτε μέσω της εργασίας μου είτε μέσω κάποιου φίλου.
 • Θα ζητήσω βοήθεια από κάποιον που ξέρει για να μου δείξει τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να ξεκινήσω.
 • Θα πάω σε μία από τις μηχανές αναζήτησης και θα ψάξω πληροφορίες για ένα θέμα που με ενδιαφέρει.
 • Θα τυπώσω τις πληροφορίες αυτές.
 • Αν τίποτα από αυτά δεν γίνει, τότε θα κάνω θεραπεία για την κυβερνοχωρο-φοβία μου!

2. Χρήστης του Διαδικτύου

 • Θα αγοράσω κομπιούτερ για το σπίτι με μόντεμ και θα κάνω δώρο στον εαυτό μου μια συνδρομή στο Internet.
 • Θα στείλω ηλεκτρονικά μια σελίδα που μου αρέσει σε μία φίλη.
 • Θα στείλω ηλεκτρονικά κάρτες σε φίλους.
 • Θα ψάξω για τις τελευταίες στατιστικές του χρηματιστηρίου ή τις προβλέψεις των ζωδίων στο Διαδίκτυο.
 • Θα ψάξω για μουσεία και τουριστικές πληροφορίες για διάφορα αξιοθέατα σε μια πόλη την οποία θέλω ή πρόκειται να επισκεφθώ.

teenager-good-decisions Μεγάλες αποφάσεις που βελτιώνουν το γάμο ή τη σχέση

Αυτές δεν είναι απαραίτητο να έχουν το στοιχείο του ‘ποτέ’ ή ‘πάντα’ ή να εμπεριέχουν κάποια -πιθανόν ανεκπλήρωτη- υπόσχεση. Κάτι μικρότερο αλλά χειροπιαστό είναι υπεραρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

 • Να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί.
 • Φτιάξτε ένα φωτογραφικό άλμπουμ μαζί.
 • Να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές.
 • Πριν κοιμηθείτε, σκεφτείτε ένα καλό στοιχείο που έχει το έτερον ήμισυ.
 • Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας, γιατί φανερώνει την ψυχολογική σας κατάσταση.
 • Να έχετε θετική στάση ζωής.
 • Να χαμογελάτε συχνότερα.

Μεγάλες αποφάσεις που οι υφιστάμενοι εύχονται να κρατήσει ο προϊστάμενός τους

Ειδικοί σε εργασιακά θέματα στο Βιομηχανικό Όμιλο της Βρετανίας έκαναν μια έρευνα στην οποία 50.000 εργαζόμενοι από 50 εταιρείες ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν από τους προϊσταμένους τους. Οι δέκα σημαντικότερες αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Βρετανοί -και όχι μόνο!- προϊστάμενοι σε δυναμικούς οργανισμούς για επιτυχία τον 21ο αιώνα είναι οι εξής:

 1. Να είμαι σε συνεχή επαφή με τους υφισταμένους μου, ώστε να γνωρίζω τις απόψεις και τη γνώμη τους.
 2. Να είμαι μέρος της ομάδας.
 3. Να εκτιμώ τις προσπάθειες του προσωπικού.
 4. Να δίνω ευκαιρίες ανέλιξης.
 5. Να δίνω ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και να παίρνω σωστές και δίκαιες αποφάσεις.
 6. Να δίνω ελευθερία αποφάσεων στους εργαζόμενους.
 7. Να δίνω κίνητρα και να ενθαρρύνω τις ομάδες, προσφέροντας βοήθεια όταν χρειάζεται.
 8. Να συμβάλλω στην ανάπτυξη των εργαζομένων και των ομάδων.
 9. Να δίνω πρώτος/η το καλό παράδειγμα.
 10. Να θεμελιώσω λειτουργικές σχέσεις βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια