Επιβλαβής για την υγεία η συνταξιοδότηση

work-retire Η συνταξιοδότηση έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική και τη σωματική υγεία, διαπιστώνεται από μια νέα μελέτη, στην οποία υποδηλώνεται ότι, οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να διατηρούν μια καλή υγεία, αλλά παράλληλα να επωφελούνται και οικονομικά.

Η μελέτη αυτή ενισχύει τα σχέδια των κυβερνήσεων για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Διευθυντής της έρευνας δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη απελευθέρωση στην αγορά εργασίας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Δεν αποτελεί η δουλειά μόνο μια οικονομική αναγκαιότητα, αλλά βοηθά επίσης στο να έχει κανείς και μια πιο υγιεινή ζωή», επισημαίνει.

oldman-retire Αντιστοίχως, ο Edward Datnow, Πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Endeavour Fellowship, υπερθεματίζει λέγοντας ότι, «Στο μέλλον κανονικά, δεν πρέπει να υπάρχει όριο ηλικίας στην εργασία. Οι περισσότεροι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν πως θα αξιοποιήσουν το ανεκμετάλλευτο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στις κοινωνίες, ενώ εκείνους που λογαριάζουν να βγουν στη σύνταξη, πρέπει να τους κάνουν να το σκέφτονται περισσότερο δίνοντάς τους περισσότερες και πιο δελεαστικές εναλλακτικές προτάσεις»!

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια πρόσκαιρη, μικρή καλυτέρευση της υγείας αμέσως μετά από τη συνταξιοδότηση, αλλά αμέσως ακολουθεί μια σημαντική μακροπρόθεσμη χειροτέρευσή της.

retire-from-work-not-from-life Η συνταξιοδότηση παρατηρήθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης κατά 40%, ενώ το ποσοστό ανέρχεται σε 60% για την ανάπτυξη άλλων σωματικών ασθενειών.

Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και για τα δύο φύλλα, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας ασθένειας φαίνεται να αυξάνεται γοργά καθώς τα χρόνια που βρίσκεται κανείς σε σύνταξη προχωράνε.