Παιδί, διάβασμα και δυσλεξία

Έχοντας ήδη βιώσει ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα και χαμηλές σχολικές επιδόσεις, το παιδί με δυσλεξία χρειάζεται να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, αλλά συγχρόνως πρέπει να συνεχίσει να εξασκεί συγκεκριμένες δεξιότητες, απαραίτητες για τις σχολικές του επιδόσεις όπως αυτή της ανάγνωσης. Κι αυτό γιατί χρειάζεται να εμπεδώσει τις αναγνωστικές δεξιότητες που έμαθε τη χρονιά που πέρασε, αλλά και επειδή το καλοκαίρι αποτελεί καλή μορφωτική ευκαιρία να ανακαλύψει τη χαρά του διαβάσματος χωρίς πίεση και παρατηρήσεις.

dyslexia-1

Πώς η αναγνωστική δεξιότητα μπορεί να γίνει ευχάριστη εμπειρία για το δυσλεξικό παιδί; Πώς μπορεί να γίνει μια ευχάριστη διαδικασία το διάβασμα που τόσο καταπονεί το παιδί αυτό;

Σας παραθέτουμε μερικές στρατηγικές κινήσεις, συμβουλευτείτε όμως και τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας που το γνωρίζει καλύτερα.

  • Δώστε τους εύκολα αναγνώσματα. Πρέπει τόσο να βιώσουν την επιτυχία όσο και να τους αρέσει το βιβλίο. Γενικά, θα πρέπει να είναι υλικό που θα τους δώσει κίνητρα να το διαβάσουν.
  • Βοηθήστε τους στη σωστή διατύπωση. Διαβάστε το βιβλίο δυνατά, δίνοντα5 έμφαση, μέσω των σημείων στίξης εκεί που πρέπει ώστε να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το νόημα του. Αντιμετωπίστε ήρεμα και με χαμόγελο τις ερωτήσει τους, που ενδέχεται να τις επαναλαμβάνουν συνέχεια, και μη θυμώνετε. Δείξτε τους ότι μέσα από το διάβασμα ανακαλύπτουν γνώσεις αλλά παράλληλα διασκεδάζουν.
  • Στο μικρότερο παιδί διαβάστε ένα παραμύθι αφήνοντας το να ακολουθεί τη φωνή σας, προσποιούμενο κι αυτό ότι διαβάζει. Δείξτε του τις λέξεις όσο τις διαβάζετε. Όταν λέει λάθος μια λέξη, διαβάστε την εσεί5 σωστά και με καλή διάθεση δείξτε τη στο παιδί για να την αποτυπώνει οπτικά, ολικά.
  • Αποφύγετε τις διορθώσεις. Δεν χρειάζεται να διαβάζει τέλεια, αρκεί που προσπαθεί. Το διάβασμα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο. Την επόμενη χρονιά στο σχολείο έχει όλο τον χρόνο να βελτιώσει την ανάγνωση του.
  • H επιμονή και η οργάνωση είναι οι λέξεις-κλειδιά. Όταν καταπιάνεστε εσείς – σαν γονέας – με μια ασχολία που είναι δύσκολη, πρέπει να πείσετε το παιδί σας ότι μόνο με την επιμονή, την οριοθέτηση στόχων και την οργάνωση μπορείτε να τα καταφέρετε – τόσο εσείς όσο και το ίδιο. Μέσα από παραδείγματα ιστορικών προσώπων και γεγονότων που θα σκεφτείτε μπορεί α αναληφθεί ότι με σταθερότητα και επιμονή τα εμπόδια και οι προκλήσεις υπερπηδούνται. Πρέπει να γίνετε εσείς το μοντέλο του.
  • Διαβάζετε μεγαλόφωνα όλες τις μορφές του έντυπου Τύπου, οδηγίες για να κατασκευάσετε κάτι, συνταγές μαγειρικής διευκρινιστικές σημειώσεις όταν, για παράδειγμα, επισκέπτεστε ένα μουσείο, πινακίδες σε δρόμους πόλεις αξιοθέατα κλπ. Είναι ένας καλός τρόπος να συνηθίζει να διαβάζει μεγαλόφωνα και το ίδιο το παιδί όταν βλέπει κάτι στο περιβάλλον του!
  • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία. Αγοράστε λογισμικά που διαβάζουν δυνατά. Είναι σημαντικό να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία και παράλληλα να τα ακούν, καθώς κρατούν στα χέρια τους και το έντυπο κείμενο του βιβλίου.

    dyslexia

  • Μαγνητοφωνήστε σε CD ιστορίε5 που τις έχει το ίδιο επιλέξει και δώστε του το βιβλίο με το αντίστοιχο CD για να ασκηθεί ακούγοντας και βλέποντας ταυτόχρονα το κείμενο που έχει μαγνητοφωνηθεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο της αναγνωστικής του δεξιότητας είναι το σωστό για το παιδί σας και ότι τα γράμματα είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να μην το αποθαρρύνετε με κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει.
  • Γίνετε το αναγνωστικό του μοντέλο – όπως αναφέραμε και παραπάνω. Όταν ταξιδεύετε, βρείτε ένα βιβλίο για να το διαβάσετε όλοι μαζί ως οικογένεια. Εάν έχετε και εσείς δυσλεξία, «διαβάστε»τα μαγνητοφωνημένα σας βιβλία στις διακοπές και συζητήστε μαζί τούς τρόπους που ξεπεράσατε και εσείς τις δυσκολίες σας.
  • Απολαύστε το διάβασμα βιβλίων σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Πρέπει το παιδί να μάθει από νωρίς την αγάπη για το βιβλίο γενικά, χωρίς όμως να το πιέσετε. Εάν δεν του θυμίσει κανείς για παράδειγμα, το περίφημο «διάβασε ένα βιβλίο για εξάσκηση, γιατί πρέπει να πάρεις καλούς βαθμούς του χρόνου”, ενδέχεται να πάρει μόνο του ένα βιβλίο και μάλιστα να το ευχαριστηθεί.

Καραμήτσου Χαρά, λογοπεδικός