Όσο λιγότερο σκέφτεσαι τα δικά σου προβλήματα και ανάγκες, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι

alone by the sea Ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας που χρησιμοποιούνται λιγότερο είναι το ακόλουθο: όσο λιγότερο σκέφτεσαι τα δικά σου προβλήματα και ανάγκες, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι.

Πώς καταφέρνουμε να μη σκεφτόμαστε όσα μας συμβαίνουν και μας στενοχωρούν; Υπάρχει ένα πολύ απλό κόλπο: να μετατοπίσουμε το επίκεντρο της προσοχής μας στους άλλους. Αν αντί να σκεφτόμαστε ‘συνεχώς όσα δεν πετύχαμε ή όσα μας λείπουν, βάζουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία των άλλων, το άγχος μας θα περάσει σε δεύτερη μοίρα μέχρι που ουσιαστικά θα εξαφανιστεί.

Όταν παύουμε να δίνουμε προσοχή στο εγώ, αυτό γίνεται ελαφρύτερο και πετάει σαν πουλί. Μερικοί τρόποι για να πετύχουμε αυτή τη χαλαρωτική μετατόπιση:

carnation •  Να ακούμε περισσότερο απ’ όσο ακουγόμαστε.

• Να επενδύουμε την πνευματική μας ενέργεια σε σχέδια που ωφελούν τον περίγυρο μας: μια πολιτιστική εκδήλωση, μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης, ένα πάρτι έκπληξη…

•  Να σταματήσουμε να διηγούμαστε τα προβλήματα μας, αφού αυτό συνεπάγεται πως τα διηγούμαστε και στον εαυτό μας, πράγμα που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να τα ενισχύει.

•  Να ασχολούμαστε με τα πράγματα αντί να ανησυχούμε γι’ αυτά.

•  Να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους: τίποτα δεν προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση ούτε ενισχύει περισσότερο την αυτοεκτίμηση.

Από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ : 99 Μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή (εκδόσεις Πατάκη)