Τεστ «προβλέπει» την επιτυχία του γάμου

Ένα τεστ που «προβλέπει» την επιτυχία ή την αποτυχία ενός γάμου με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία απ’ ό,τι οι προθέσεις των νεονύμφων, επινόησαν αμερικανοί επιστήμονες.

marriageΤο κλειδί είναι η υποσυνείδητη αντίδραση σε μία φωτογραφία του/της συντρόφου: όταν αυτή είναι ενδόμυχα αρνητική, είναι πολύ πιθανό ο γάμος να υποφέρει λίγα χρόνια αργότερα.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στη Σχολή Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα,  το νέο τεστ καταγράφει τα αληθινά συναισθήματα που στρέφει ο ένας νεόνυμφος για τον άλλο, και όχι ό,τι νομίζουν ή ό,τι παραδέχονται πως νιώθουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αξία του τεστ τους σε 135 νεόνυμφα ζευγάρια, αμέσως μετά την ανταλλαγή των γαμήλιων όρκων τους.

Στην αρχή, τους ζήτησαν να περιγράψουν τη σχέση τους με τη βοήθεια θετικών και αρνητικών επιθέτων, όπως «καλή», «κακή», «ικανοποιητική» και «μη ικανοποιητική».

Στη συνέχεια, έδειξαν για ένα κλάσμα του δευτερόλεπτου σε κάθε έναν μία φωτογραφία του/της συντρόφου τους και τους ζήτησαν να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν στο αν μερικές λέξεις, όπως «υπέροχο», «εκπληκτικό», «φοβερό» και «τρομακτικό», είναι αρνητικές ή θετικές.

happy-marriageΤο τεστ βασίζεται στην ψυχολογική αρχή της συσχέτισης. Η θεωρία πίσω από αυτήν είναι πως όταν βλέπουμε φευγαλέα την φωτογραφία ενός αγαπημένου ανθρώπου, μπαίνουμε σε μία θετική ή αρνητική νοητική κατάσταση.

Εάν είμαστε σε θετική νοητική κατάσταση, αναγνωρίζουμε πιο γρήγορα τις θετικές λέξεις απ’ ό,τι τις αρνητικές, ενώ αν μπούμε σε αρνητική νοητική κατάσταση, θα αναγνωρίσουμε πιο γρήγορα τις αρνητικές λέξεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνειδητές απαντήσεις των νεονύμφων για τους/τις συντρόφους τους ήταν θετικές. Οι ασυνείδητες απαντήσεις τους, όμως, είχαν μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι ερευνητές εξακολούθησαν να επικοινωνούν ανά εξάμηνο με τα ζευγάρια τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανακαλύπτοντας πως όσα είχαν κάνει αρνητικές νοητικές συσχετίσεις στην αρχή της μελέτης είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον γάμο τους – και μερικά είχαν ήδη χωρίσει.

«Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν μια καλή σχέση που θα κρατήσει για πάντα – και πολλοί πείθουν τον εαυτό τους ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ωστόσο το τεστ μας δείχνει ότι πολλές φορές το υποσυνείδητό μας ξέρει καλύτερα εάν υπάρχουν ή όχι αρνητικά συναισθήματα στο ζευγάρι»., », δήλωσε ο δρ ΜακΝάλτι επικεφαλής της έρευνας.

Ο δρ ΜακΝάλτι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το τεστ δεν είναι αλάνθαστο: υπήρξαν ζευγάρια με αρνητικές υποσυνείδητες αντιδράσεις που έμειναν ευτυχισμένα και άλλα με θετικές που αντιμετώπισαν προβλήματα και χώρισαν.

Ωστόσο, πρόσθεσε, καλό είναι να ακούμε και το υποσυνείδητό μας. «Δεν νομίζω ότι το υποσυνείδητο πρέπει να είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα λάβει υπ’ όψιν όποιος σκέφτεται να παντρευτεί, αλλά σαφώς είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσει», διευκρίνισε.

ΤΑ ΝΕΑ