Πώς θα γίνετε καλύτερος προϊστάμενος;

Ένας προϊστάμενος που θέλει να είναι όχι μόνο καλός αλλά και αποτελεσματικός, πρέπει να έχει δεξιότητες σε πολλούς τομείς.

ceohp Παράλληλα είναι αναγκαίο να έχει την ικανότητα να είναι πάντοτε ένας καλός μαθητής με δίψα για μάθηση και να χαρακτηρίζεται από μεγάλη υπομονή, σεβασμό και προσοχή, ιδιαίτερα όταν ακούει τους άλλους.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να αποτελεί ένα παράδειγμα που οι άλλοι να θέλουν να μιμηθούν. Αυτό φυσικά δεν κτίζεται σε μια μέρα ή σε λίγο χρονικό διάστημα. Όλες οι ενέργειες που έχει κάνει ο προϊστάμενος διαχρονικά στον οργανισμό που δραστηριοποιείται, καθορίζουν κατά πόσο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα τον εμπιστεύονται, θα συνεργάζονται μαζί του και θα το βοηθούν. 

Ένας επιτυχημένος προϊστάμενος ξέρει να κτίζει επιτυχημένες προσωπικές σχέσεις. Είναι ικανός να φροντίζει για τους άλλους, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, δείχνει σεβασμό στον καθένα ξεχωριστά, οποιαδήποτε και αν είναι η θέση του.

Είναι προσεκτικός στις ευαισθησίες των άλλων και έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των άλλων εργαζομένων στον τομέα του.

Ο αποτελεσματικός προϊστάμενος φροντίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα επικοινωνίας. Επικοινωνεί προσωπικά, με γραπτά σημειώματα ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν αφήνει εκκρεμότητες στην επικοινωνία του με τους άλλους, είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του όταν πρόκειται να επικοινωνήσει με κάποιον.

Ο προϊστάμενος που κερδίζει, είναι αυτός που ξέρει να κτίζει την ομάδα του. Είναι αυτός που αποτελεί τον καταλύτη για να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα τα μέλη της ομάδας του μεταξύ τους.

Ο αρχηγός που ξέρει να κτίζει και να ενδυναμώνει καλύτερα την ομάδα του, καταφέρνει να κάνει τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν να είναι πιο δημιουργικοί, αποτελεσματικότεροι και περισσότερο παραγωγικοί.

Pebble-CEO Εκτός από τις δεξιότητες στον τομέα της οργάνωσης των ανθρώπων και στην ψυχολογία των διαπροσωπικών σχέσεων, ο καλός προϊστάμενος πρέπει να αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις οικονομικές παραμέτρους που επηρεάζουν την επιχείρηση ή τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται. Η κατανόηση αυτή πρέπει να συνδυάζεται με τις μεθόδους συμπεριφοράς προς το ανθρώπινο δυναμικό με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας σε όλα τα επίπεδα.

ceo Ο ικανός διευθυντής, δεν βλέπει μόνο το παρόν και το παρελθόν. Πάντοτε σκέφτεται και μεριμνά για το μέλλον. Φροντίζει για την εκπαίδευση των υφισταμένων του, ψάχνει τρόπους για να βελτιώνουν τις δεξιότητες τους.

Φροντίζει να γίνονται επί τόπου στο χώρο εργασίας, εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή μεριμνά για την αποστολή των μελών της ομάδας του αλλού σε συνέδρια ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο επιτυχημένος αρχηγός, δίνει όραμα, τοποθετεί στόχους, βελτιώνει τις μεθόδους εργασίας, δίνει την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας του να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελέγχει τα αποτελέσματα, αναγνωρίζει και επικροτεί την πρόοδο και τα επιτεύγματα των άλλων. 

Ταυτόχρονα δίνει ο ίδιος το καλό παράδειγμα έμπρακτα για τα όσα εισηγείται.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που μπορεί

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που μπορεί να κάνει ο προϊστάμενος μιας ομάδας για να είναι ο ίδιος επιτυχημένος αλλά παράλληλα να οδηγεί την ομάδα του σε νέα ψηλά επίπεδα προόδου και επιτυχίας.

Όμως πιστεύουμε ότι οι πιο πάνω εισηγήσεις μας, μπορούν να προσθέσουν πολλά στον προϊστάμενο μιας ομάδας αλλά και στους υφισταμένους του για μια καλύτερη και παραγωγικότερη, χαρακτηρισμένη από επιτυχίες, επαγγελματική και προσωπική ζωή.

medlook.net