Τα παιδιά γίνονται εξυπνότερα, αλλά λιγότερο δημιουργικά

Δεν έχει τόση σημασία το πόσο έξυπνο είναι ένα παιδί, αλλά πόσο δημιουργικό είναι, λένε οι ειδικοί, που παροτρύνουν τους γονείς να ενισχύουν τη δημιουργικότητα των παιδιών τους και να μην αφήνουν να την εξυπνάδα τους να πηγαίνει χαμένη.

smart-kid Στη γενιά μας οι γονείς μας είχαν μία εμμονή στις σχολικές μας επιδόσεις. Ήθελαν να είμαστε άριστοι μαθητές με όποιο τίμημα, ακόμα κι αν παπαγαλίζαμε το μάθημα και δεν το είχαμε κατανοήσει.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι δεν αρκεί να έχεις πτυχίο πανεπιστημίου με «άριστα» για να προοδεύσεις. Πρέπει να είσαι δημιουργικός, για να πας… μπροστά, να ανοίξεις τα φτερά σου και να αφήσεις το στίγμα σου. Όλοι οι γονείς αυτό επιθυμούν για τα παιδιά τους.

Πώς θα το πετύχετε;

ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Για την ακρίβεια: κουβέντα, κουβέντα, κουβέντα. Να τους κουβεντιάζετε συνέχεια. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη βόλτα. Έτσι μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιούν το μυαλό τους.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. Μην τα αφήνετε σε χλωρό κλαρί. Ακόμα κι όταν δεν ρωτούν εκείνα κάτι, να τα ρωτάτε εσείς. Τι τα εντυπωσίασε, τι δεν τους άρεσε, τι θα έκαναν στην περίπτωση που…

ΒΙΒΛΙΑ. Διαβάστε τους όσα περισσότερα μπορείτε. Αυξάνετε το λεξιλόγιό τους, διευρύνετε τους ορίζοντες τους, προκαλείτε απορίες και συζητήσεις.

ΡΟΛΟΥΣ. Παίξτε οποιοδήποτε παιχνίδι του αρέσει και μοιράστε τους ρόλους. Αφήστε τα να υποδυθούν εκείνον, που θέλουν, και ζητήστε τους να εξελίξουν εκείνα την ιστορία του παιχνιδιού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ. Μαζί τους δημιουργήστε. Ό,τι και να κάνετε να είναι κοντά σας, να παρακολουθούν, να μαθαίνουν, να παίρνουν παραδείγματα. Μαγείρεμα, κατασκευή, ό,τι και να είναι αυτό.

mother.gr