Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Όχι

Η ικανοποιητική ζωή καθώς και η απόλαυση της ζωής αποτελούν δύο συστατικά της ευτυχίας. Η ικανοποιητική ζωή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τα λεφτά που κερδίζετε, ενώ τα θετικά συναισθήματα εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, όπως το αίσθημα του σεβασμού και η σύνδεση με άλλα άτομα.

hapiness-life_satisfaction-enjoymentΤην ευτυχία την  δίνουν η οικογένεια, οι φίλοι, ο σεβασμός των άλλων και η αίσθηση ότι ορίζουμε οι ίδιοι τη ζωή μας

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα μιας παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη το 2005-2006  σε πάνω από 136.000 ανθρώπους καθ σε 132 χώρες, που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ευτυχία και το εισόδημα. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ η ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται συνήθως με το εισόδημα, τα θετικά συναισθήματα δεν ακολουθούν κατ ‘ανάγκη. Τα ευρήματα, από την ανάλυση των στοιχείων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Προσωπικότητα και Κοινωνική Ψυχολογία.

«Στην ερώτηση αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, η απάντηση είναι:“Ναι, αλλά λίγο ”. Σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφική πεποίθηση κάποιου ότι η ζωή του “πάει καλά”, η ευτυχία φαίνεται να έχει εκπληκτικά μικρή σχέση με τα χρήματα και πολύ μεγαλύτερη με την αγάπη της οικογένειας, την υποστήριξη των φίλων, τον σεβασμό των άλλων και την αίσθηση ότι ορίζουμε οι ίδιοι τη ζωή μας και έχουμε μια δουλειά που μας “γεμίζει” » λέει ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Ed Diener, ο οποίος συνέβαλε στη διεξαγωγή της παγκόσμιας έρευνας για λογαριασμό της εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ.

Το εκπληκτικό με τη μελέτη δεν αφορά αποκλειστικά το εύρος της. Παρ΄ ότι η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε σε χιλιάδες άτομα, είτε σε αστικές είτε σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν καθολικά για όλους. Άτομα και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες της υφηλίου, συμφωνούν ότι τα θετικά συναισθήματα και η χαρά της ζωής ελάχιστα αφορούν τα χρήματα.

Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν μια πλειάδα από στοιχεία των ερωτηθέντων. Αφορούσαν το εισόδημά τους, το επίπεδο ζωής τους, το κατά πόσον καλύπτονταν οι βασικές τους ανάγκες για τροφή και στέγαση, το τι είδους ηλεκτρικές συσκευές διέθεταν για τη διευκόλυνση της καθημερινής τους ζωής και το κατά πόσο ικανοποιούνταν οι συναισθηματικές τους ανάγκες.

Επίσης, ερωτήθηκαν αν ένιωθαν ότι είχαν τον σεβασμό των γύρω τους, αν είχαν οικογένεια και φίλους στους οποίους θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε μια ανάγκη, πόσο ελεύθεροι ένιωθαν να επιλέγουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, να μαθαίνουν καινούργια πράγματα ή « να κάνουν ό,τι κάνει ο καθένας καλύτερα ».

Φυσικά, όπως και προηγούμενες, μικρότερης κλίμακας, μελέτες και η παρούσα απέδειξε ότι το ποσοστό ικανοποίησης του καθενός από τη ζωή του αυξάνεται ανάλογα με το προσωπικό και το εθνικό του εισόδημα. Για παράδειγμα, οι Δανοί θεωρούνται πρωταθλητές κόσμου, με ποσοστό 82% να δηλώνει ευχαριστημένο με τη ζωή του και αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 31% και για το… Τόγκο μόλις 1%.

« Ενώ όμως είναι αλήθεια ότι αν γίνει κάποιος πλουσιότερος θα είναι γενικά πιο ευχαριστημένος με τη ζωή του, αυτό δεν θα σημάνει και περισσότερο ενθουσιασμό για τη ζωή ή ότι θα την απολαμβάνει και περισσότερο » εξηγεί ο Ed Diener.

Τα λεφτά μετράνε αλλά όχι τόσο όσο

Ο σεβασμός των άλλων. Διότι συνεπάγεται την προσωπική αξιοπρέπεια.

Η οικογένεια. Ο δρόμος για την ευτυχία περνάει «υποχρεωτικά» από την ομόνοια στους κόλπους της.

Οι φίλοι. Είναι δίκτυο ασφαλείας που παρέχει συντροφικότητα και, αν παραστεί ανάγκη, στήριξη.

Η δημιουργική εργασία. Γεννά αισθήματα ολοκλήρωσης και ηθικής ανταμοιβής.

Η αίσθηση ότι ελέγχεις τη ζωή σου. Ανεξαρτησία (ή επιλεγμένες εξαρτήσεις) και αυτοδιαχείριση.

Από το Βήμα