Η οξυτοκίνη το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μυστικό ενός ευτυχισμένου και μακρύ στη διάρκεια γάμου, μπορεί να «κρύβεται» σε μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος. Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η οξυτοκίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των συναισθημάτων που έχει ο ένας για τον άλλον.

marriage Κατά τη διάρκεια σειράς πειραμάτων, οι άντρες τους οποίους οι ερευνητές είχαν ψεκάσει στην περιοχή της μύτης με την ορμόνη, υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο την ώρα που κοιτούσαν φωτογραφίες της αγαπημένης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κέντρα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν περισσότερο στην ομάδα με την οξυτοκίνη, σε σχέση με την ομάδα την οποία ψέκασαν με ένα «εικονικό» σπρέι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οξυτοκίνη μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στον καθορισμό της χρονικής διάρκειας ενός γάμου. Ωστόσο είναι απίθανο η λήψη της ορμόνης αυτής να μπορεί να διορθώσει «ένα γυαλί που έχει σπάσει».

marriage-1 Η οξυτοκίνη παράγεται στον εγκέφαλο και εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Βοηθά στην πρόκληση τοκετού και της γαλουχίας στις έγκυες, ενώ εκλύεται στον οργανισμό στις μέγιστες ποσότητές της κατά τη διάρκεια του οργασμού και στα δύο φύλα.

Άλλες φορές αποκαλείται και ως η ορμόνης της «αγκαλιάς», καθώς ο εγκέφαλος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες όταν κάποιος είναι ερωτευμένος.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα μιας ομάδας επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, η οξυτοκίνη είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση του συναισθήματος της αγάπης και της δέσμευσης στην πάροδο των ετών.

«Η απλή γνωριμία δεν ήταν αρκετή για να διεγείρει τα ίδια συναισθήματα και να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα στις μαγνητικές τομογραφίες κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Αυτό συνέβαινε μόνο όταν επρόκειτο για συντρόφους και εραστές» ανέφερε ο Dr Dirk Scheele.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτός ο βιολογικός μηχανισμός ίσως να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη ή βαθιά θλίψη μετά από ένα χωρισμό.

Η έλλειψη της έκκρισης οξυτοκίνης σημαίνει ότι το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου δε διεγείρεται το ίδιο και βρίσκεται σε μια κατάσταση «απόσυρσης».

«Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από τους επιτυχημένους γάμους, αλλά ο κυριότερος είναι το να γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλον και να συνεχίζει να τον μαθαίνει στην πορεία.  Με άλλα λόγια αν υπάρχει ανταμοιβή ανάμεσα στα δύο μέρη μιας σχέσης, η αγάπη γίνεται όλο και πιο δυνατή» κατέληξε από την πλευρά του ο ψυχολόγος Dr David Nias.

πηγή: nooz.gr