Ένα απλό τηλεφώνημα στην μαμά ανακουφίζει όσο η αγκαλιά της

Η συνομιλία ενός παιδιού στο τηλέφωνο με την μητέρα του είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με την μητρική αγκαλιά της, προκειμένου να παράσχει ανακούφιση σε μια δύσκολη στιγμή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τη χημεία των ανθρωπίνων σχέσεων και διαπίστωσε ότι, από βιοχημική άποψη, ακόμα και το άκουσμα της μητρικής φωνής στην άλλη άκρη του ακουστικού μπορεί να δράσει το ίδιο αποτελεσματικά με ένα αγκάλιασμά της.

mother_children Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο της κλασικής ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) και της κλασικής ορμόνης της ζεστασιάς και της αγάπης (ωκυτοκίνης), σε 61 εθελόντριες ηλικίας επτά ως δώδεκα ετών, που έπρεπε να κάνουν μια -αγχωτική για τις ίδιες- παρουσίαση και ένα μαθηματικό τεστ ενώπιον κοινού. Μετά το τεστ αυτό, ένα τρίτο των κοριτσιών βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά της μαμάς τους, ένα τρίτο μίλησε στο τηλέφωνο μαζί της (αλλά δεν την είδε, ούτε την άγγιξε) και ένα τρίτο απλώς παρακολούθησε ένα ουδέτερο φιλμ.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου στο τέλος του ασυνήθιστου πειράματος και μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ωκυτοκίνης. Διαπιστώθηκε ότι η κορτιζόλη -μαζί με το άγχος τους- είχε αυξηθεί σε όλα τα κορίτσια πριν μιλήσουν στο κοινό, αλλά μισή ώρα μετά το τέλος του πειράματος τα επίπεδα της κορτιζόλης είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο στα παιδιά εκείνα που είχαν νιώσει τη φυσική επαφή της μητέρας τους.

Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο (γύρω στη μια ώρα) για να επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδό της η κορτιζόλη στα παιδιά που είχαν απλώς μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί της, ενώ στα παιδιά που δεν είχαν καμία επαφή με την μαμά τους, η κορτιζόλη -και το στρες- παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα επί αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ψυχικά επώδυνου για τα παιδιά πειράματος.

Από την άλλη, η ωκυτοκίνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της στα παιδιά εκείνα που χώθηκαν με ανακούφιση στην μητρική αγκαλιά, ενώ σε υψηλά επίπεδα, ώρες μετά το πείραμα, έμεινε η ποσότητα ωκυτοκίνης και στα παιδιά που απλώς είχαν τηλεφωνηθεί με την μαμά τους. Αντίθετα, σε όσα παιδιά δεν είχαν καμία μητρική επαφή, φυσική ή τηλεφωνική, η ωκυτοκίνη τους παρέμεινε σταθερά πολύ χαμηλή.

Η ωκυτοκίνη, που συναντάται μόνο στα θηλαστικά, έχει γίνει διάσημη ως “η ορμόνη της αγκαλιάς”, καθώς παρέχει ένα αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ζεστασιάς. Διευκολύνει την ανάπτυξη δεσμών αγάπης μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά επίσης ερωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων ανθρώπων.

Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι η ωκυτοκίνη αυξάνεται μέσω της άμεσης φυσικής επαφής. Τα προηγούμενα πειράματα είχαν, όμως, γίνει κυρίως σε τρωκτικά και έτσι δεν είχαν λάβει υπόψη την επίδραση της ομιλίας. Για πρώτη φορά τώρα, αποδεικνύεται ότι αυτή η ισχυρή βιοχημική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί απλώς και μόνο με τις λέξεις, χωρίς καν να υπάρχει οπτική και φυσική επαφή (αρκεί μια τρυφερή τηλεφωνική συνομιλία).

Από εξελικτική σκοπιά, εκτιμάται ότι η ομιλία αναπτύχθηκε πριν από την ωκυτοκίνη. Ο ανατομικός μηχανισμός για την ομιλία εξελίχτηκε πριν από περίπου 400 εκατ. χρόνια, ενώ ο μηχανισμός παραγωγής της ωκυτοκίνης πριν από 200 εκατ. χρόνια.