Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Όταν βιάζεστε να φτάσετε στη δουλειά το πρωί ή να πάτε τα παιδιά σας στο σχολείο, μπορεί την ίδια στιγμή να οδηγείτε, να πίνετε τον καφέ σας και να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας σχετικά με το τεστ Ιστορίας που πρόκειται να γράψει. Αυτά φαίνονται σαν ένας καταιγισμός από διάφορες δραστηριότητες που συμβαίνουν ταυτόχρονα και ίσως και να είστε σε θέση να τις φέρετε εις πέρας, όμως είναι γεγονός ότι δεν γίνονται όλα 100%.brain

Δύο νευροεπιστήμονες από το Παρίσι, ο Etienne Koechlin και ο Sylvain Charron του γαλλικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας INSERM, ερεύνησαν τους εγκεφάλους ανθρώπων ενώ προσπαθούσαν να επιτελέσουν ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Για την εξέταση χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI).

Στο πείραμα κλήθηκαν 16 γυναίκες και 16 άντρες να συμμετάσχουν σε ένα περίπλοκο παιχνίδι ταιριάσματος γραμμάτων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι εθελοντές έπρεπε να υπολογίσουν αν 2 γράμματα εμφανίζονταν με την ίδια σειρά όπως εμφανίζονταν στη λέξη «tablet».

Το περίπλοκο ήταν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κεφαλαία και πεζά γράμματα και στη συνέχεια να τα ταιριάξουν σε όλες τις κεφαλαίες και πεζές λέξεις.

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι εθελοντές είχαν αναλάβει μόνο το παιχνίδι ταιριάσματος γραμμάτων υπήρχε δραστηριότητα και στα 2 τμήματα του εγκεφάλου τους. Μόλις τους ζητήθηκε να κάνουν παράλληλη επεξεργασία, οι εγκέφαλοί τους διαίρεσαν αμέσως τις δραστηριότητες – η αριστερή πλευρά (προμετωπιαίος φλοιός) ανέλαβε την πρώτη εργασία και η δεξιά πλευρά τη δεύτερη.

Εν κατακλείδι, οι Γάλλοι νευροεπιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι όταν κάνουμε παράλληλη επεξεργασία στην πραγματικότητα δεν διπλασιάζουμε την πνευματική μας δραστηριότητα, αλλά αντιθέτως τη διαιρούμε.