Τα βασικά χαρακτηριστικά των δημιουργικών ατόμων

Έμπνευση και πρωτότυπες ιδέες. Δύο από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα που συνήθως, θέλουμε να έχουν οι άνθρωποι γύρω μας αποτελούν τον ορισμό της δημιουργικότητας. Η δημιουργικότητα μπορεί να έρχεται από το πουθενά, προϋποθέτει όμως πολύπλοκη νοητική λειτουργία και δεν σχετίζεται με την απλή διαδικασία της σκέψης.

girl Σε μια στιγμή δημιουργικότητας, θέλουμε να κατακτήσουμε ολόκληρο τον κόσμο

Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman, εκείνο που χαρακτηρίζει τους δημιουργικούς ανθρώπους είναι το “μπέρδεμα” του μυαλού τους. Πολλοί αποδίδουν την δημιουργικότητα στην γνωστή θεωρία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, καθώς το αριστερό σχετίζεται με την λογική και την αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί με την δημιουργικότητα και τα συναισθήματα. Οι επιστήμονες όμως, υποστηρίζουν πως περιλαμβάνει νοητικές διεργασίες που γίνονται από προσωπικότητες που είναι πολυσχιδείς.

Παρόλο που οι νοητικές διεργασίες δεν έχουν αναλυθεί στο έπακρο, υπάρχουν κάποια “συμπτώματα” που μαρτυρούν αμέσως πως ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα μας δεν πρόκειται να μας κάνει ποτέ να βαρεθούμε. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Rebecca L. McMillan, η “περιπλάνηση” του μυαλού μέσα στην ημέρα, υποβοηθά την διαδικασία της δημιουργικότητας. Η ονειροπόληση συλλαμβάνει πολλές φορές, με τον καλύτερο τρόπο δημιουργικές ιδέες και οι διεργασίες που πραγματοποιούνται γύρω από αυτή συνδέονται με την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Ποια είναι όμως, τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων; Οι δημιουργικοί άνθρωποι συλλαμβάνουν πολύ καλές ιδέες, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω τους, ρισκάρουν, ακολουθούν τα πραγματικά τους “θέλω”, σκέφτονται πέρα από τα καθιερωμένα όρια, χάνουν την αίσθηση του χρόνου και συχνά, βυθίζονται σε ονειροπολήσεις που θα τους οδηγήσουν στην υλοποίηση μιας λαμπρής ιδέας.  

1 Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα επίσης, εργάζονται τις “κατάλληλες” ώρες. Πολλοί καλλιτέχνες λένε ότι οι ώρες που δημιουργούν είτε είναι πολύ νωρίς το πρωί είτε πολύ αργά το βράδυ, ενώ δεν είναι σπάνιο να ξυπνούν στις 3:00 ή τις 4:00 τα ξημερώματα για να “δημιουργήσουν”. Έναν δημιουργικό άνθρωπο, τον διακρίνει ακόμη, η μοναχικότητα και αυτό συνήθως, είναι ένα από τα κλειδιά της έμπνευσής του.   

Τα άτομα αυτά ξέρουν πώς να αντιστρέφουν τις δυσκολίες σε ευκολίες, ενώ αντιμετωπίζουν την ζωή ως ευκαιρία για προσωπική έκφραση. Ο Nietzche πίστευε ότι η ζωή είναι έργο τέχνης, και οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως η δημιουργικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση των πόθων μας, των αναγκών μας, και της μοναδικότητάς μας. Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να είναι διορατικοί, να διακρίνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι εκεί όπου οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Συνδέουν τις προϋπάρχουσες εμπειρίες με καινούριες ιδέες για να αποφεύγουν την μονοτονία και συνήθως, γράφουν, ζωγραφίζουν, χορεύουν ή εκφράζονται με οποιονδήποτε τρόπο που προβάλλει τον ιδιαίτερο εσωτερικό τους κόσμο. Μήπως τελικά, λείπει η δημιουργικότητα από την εποχή μας; Είναι όμορφο να περιστοιχίζεσαι από δημιουργικούς ανθρώπους, από ανθρώπους που έχουν όρεξη, όνειρα και ανεξάντλητη φαντασία για να ζήσουν σε έναν κόσμο που τους ταιριάζει. Ένα ακόμη στοιχείο των δημιουργικών ατόμων, η εξιδανίκευση. Όταν αξίζει, η δημιουργικότητα εμπνέεται και αλλάζει τον κόσμο…

Έλενα Κρητικού pathfinder.gr