Γίνε ψυχολόγος του εαυτού σου

Τι είναι αυτό που σε αγχώνει ή ακόμη χειρότερα σε κάνει δυστυχή; Μήπως δεν εστιάζεις στα σημαντικά και δίνεις ιδιαίτερη σημασία στα ανούσια;

Γι’ αυτό ακολούθησε 7 απλά βήματα ψυχοθεραπείας που μπορείς να κάνεις μόνη

146791216 1. Ώρα για υπολογισμούς

Πιστεύεις πως είσαι άτυχη; Θεωρείς πως η ζωή στα έχει φέρει όλα στραβά; Δε βλέπεις μέλλον; Μήπως απλά δεν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τα καλά; Πάρε μολύβι και χαρτί και φτιάξε λίστα με όλα όσα – μικρά ή μεγάλα – σου έχει χαρίσει απλόχερα η ζωή. Σκέψου τι δε θα ήθελες να χάσεις, τι σε κάνει ευτυχισμένη και ποια είναι όσα θεωρείς δεδομένα παρόλο που δεν είναι. Άσε κατά μέρος τον αρνητισμό και ξεκίνα την καταγραφή.

2. Σκέψου τους αγαπημένους σου

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής μας οδηγούν πολλές φορές στο να ξεχνάμε τις όμορφες στιγμές που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι φωτογραφίες για να μας το υπενθυμίζουν. Βγάλε από το «σεντούκι» παλιά άλμπουμ και cd, και δες φωτογραφίες από πάρτι και διακοπές. Θα σου θυμίσουν όλες τις στιγμές χαράς, πλημμυρίζοντας σε με θετικά συναισθήματα.

3. Μάθε να εκτιμάς αυτά που έχεις

Ακόμη κι αν το εισόδημά σου έχει μειωθεί στο μισό, αν η οικονομική σου κατάσταση δεν είναι όπως ευελπιστούσες, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να τα βάφεις μαύρα. Σκέψου πως όσο δύσκολα κι αν περνάς, είσαι πραγματικά σε καλύτερη θέση σε σχέση με αρκετούς συνανθρώπους μας. Να ευχαριστείς για τ΄αγαθά που έχεις και σταμάτα να γεμίζεις την ψυχή και το είναι σου με αρνητισμό.

woman-1 4. Αύριο θα είναι μια καλύτερη ημέρα

Μην περιμένεις το μέλλον να είναι τέλειο ή καλό αλλά καλύτερο. Το "καλύτερο" δίνει δύναμη κι ελπίδα αφού η λέξη από μόνη της έχει μια δυναμική βελτίωσης κι εξέλιξης. Ότι άσχημο κι αν συνέβη, όσα κι αν σου πήγαν στραβά, σκέψου πως αύριο μια νέα ημέρα ξημερώνει και πάρε δύναμη.

5. Κάνε το αρνητικό να γίνει θετικό

Κι όμως το αρνητικό μπορεί να γίνει θετικό με απλή σκέψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα και οι δυσκολίες κάποιου αρνητικού συμβάντος δεν μας αφήνουν να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ακόμη και μια απόλυση, που σίγουρα είναι δυσάρεστη κι ανεπιθύμητη, μπορεί να σου ανοίξει το δρόμο για μια καλύτερη, πιο καλοπληρωμένη δουλειά. Μάθε λοιπόν να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μετά από κάθε εμπόδιο και να μην ονοματίζεις αποτυχία την κάθε δυσκολία. Άλλωστε, από τα λάθη μας μαθαίνουμε, οπότε ας τα κάνουμε κι αυτά!

6. Χαμογέλα είναι μεταδοτικό

Μάθε να υποδέχεσαι την κάθε ημέρα με χαμόγελο και να είσαι προσφιλής για να «μαζεύεις» θετική ενέργεια. Η κατσουφιά και η δυστροπία δεν βοήθησαν κανέναν κι αυτό να το θυμάσαι. Πες μια καλημέρα λοιπόν κι ας πέσει κάτω και μην ξεχνάς να ευχαριστείς όσους σε εξυπηρετούν ή σου προσφέρουν βοήθεια, όσο μικρή κι αν είναι.

7. Διώξε τα τοξικά συναισθήματα

Συναισθήματα όπως αυτά της ζήλιας, του φθόνου ή και του θυμού σε δηλητηριάζουν και σε αρρωσταίνουν. Προσπάθησε να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις και ν΄απαλλαγείς από τα αρνητικά συναισθήματα. Γι΄αρχή μπορεις να ξεκινήσεις διαβάζοντας μερικά από τα άρθρα μας που ίσως σε βοηθήσουν.

Από τη Δήμητρα Γκούντραwomenonly.gr