7 μοιραία λάθη που κάνουν όσοι χωρίζουν

Οι σύζυγοι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλώς και μπορούν να σώσουν το γάμο τους ή αν δεν είναι αυτό δυνατόν μπορούν έστω να χωρίσουν λιγότερο επώδυνα. Με ποιό άραγε τρόπο; Αν αποφύγουν ορισμένα λάθη, που μπορεί να κάνουν κυρίως από άγνοια ή έλλειψη ψυχραιμίας.

Divorce Τα επτά (7) λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι σύζυγοι που χωρίζουν είναι:

ΛΑΘΟΣ #1: Όσοι χωρίζουν δεν αναζητούν βοήθεια από ειδική οικογενειακή σύμβουλο – ψυχολόγο. Μπορούν οι σύζυγοι να έχουν πολύτιμη βοήθεια από οικογενειακή σύμβουλο. Αυξάνουν τις πιθανότητες έτσι να σώσουν τον γάμο τους από τη καταστροφή, ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές. Αν πάλι ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος η οικογενειακή σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι και τα παιδιά να βιώσουν το διαζύγιο και το χωρισμό με τις λιγότερες δυσάρεστες συνέπειες.

ΛΑΘΟΣ #2: Όσοι χωρίζουν χάνουν τη ψυχραιμία τους. Λαμβάνουν γρήγορα κρίσιμες αποφάσεις για το γάμο τους, με βάσει το συναίσθημα και όχι τη λογική. Όταν το μυαλό θολώνει από την ένταση και την οξύτητα στις σχέσεις των συζύγων είναι πολύ δύσκολο να πάρουν σωστές αποφάσεις για το γάμο τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το διαζύγιο είναι η έσχατη λύση. Μερικές φορές παίρνουν επιπόλαιες αποφάσεις. Προχωρούν ακόμη και σε ακραίες ενέργειες για τις οποίες μπορεί να έχουν ποινική ευθύνη.

ΛΑΘΟΣ #3: Όσοι χωρίζουν δεν απευθύνονται έγκαιρα σε δικηγόρο για νομική συμβουλή. Όταν υπάρχει διάσταση των συζύγων με οριστικό και μόνιμο χαρακτήρα και ο γάμος δεν πάει καλά η συμβουλή του δικηγόρου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

divorce-kids Ο δικηγόρος γνωρίζει από νομικής πλευράς τι είναι καλό για τον εντολέα του. Προσπαθεί πριν από κάθε ενέργεια να καταλάβει α) αν ο εντολέας του έχει πάρει ώριμη και οριστική απόφαση για το γάμο του, β) αν υπάρχουν ακόμη έστω και την τελευταία στιγμή περιθώρια να σωθεί ο γάμος συμβιβαστικά.

Ο δικηγόρος επίσης α) πληροφορεί και συμβουλεύει τον εντολέα του γνωρίζοντας καλά όλο το πλέγμα των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου και γενικά της ισχύουσας νομοθεσίας, β) τον συμβουλεύει για το πώς πρέπει να ενεργήσει στα πλαίσια του νόμου, αποφεύγοντας δυσμενείς συνέπειες σε βάρος του.

ΛΑΘΟΣ #4: Όσοι χωρίζουν δεν εξαντλούν κάθε προσπάθεια συμβιβασμού. Οι σύζυγοι έχουν προβλήματα στο γάμο τους, που τις περισσότερες φορές παραμένουν άλυτα από έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους. Η κακή ψυχολογία, η ένταση, οι εγωισμοί δεν αφήνουν έδαφος για συνεννόηση με νηφαλιότητα και διάθεση συμβιβασμού. Αρκετές φορές οι συγγενείς, αντί να βοηθήσουν «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Ο κάθε σύζυγος θεωρεί ότι ο άλλος φταίει εξ ολοκλήρου για τα προβλήματα στο γάμο τους. Ακόμη ότι είναι ανώφελη η οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού και φανερώνει αδυναμία του συζύγου που την επιχειρεί.

ΛΑΘΟΣ #5: Όσοι χωρίζουν εμπλέκουν τα παιδιά τους στις μεταξύ τους συζυγικές διαφορές. Ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο γάμο οι σύζυγοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον μπροστά στα παιδιά τους, δημιουργώντας τους ψυχικά τραύματα. Μερικές φορές τα αναγκάζουν να διαλέξουν «πλευρά». Άλλες φορές τα αναγκάζουν να πάρουν το ρόλο του αγγελιοφόρου, επειδή όσοι χωρίζουν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας τέκνων δημιουργούν καθημερινές τριβές και εντάσεις σε βάρος των παιδιών. Υπάρχουν φορές που τα παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά χωρισμένων οικογενειών, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα, όταν κάνουν οικογένειες.

Μοναδική προτεραιότητα των γονέων πρέπει να είναι α) η προστασία των παιδιών τους από ανεπιθύμητες καταστάσεις εντάσεων β) η ειλικρινή προσαρμογή τους στη νέα κατάσταση γ) η μη επιβάρυνσή τους με ενοχές, δ) η συνεργασία τους στα θέματα γονικής μέριμνας και επικοινωνίας προς όφελος των παιδιών.

ΛΑΘΟΣ #6: Όσοι χωρίζουν δεν αποφασίζουν τις περισσότερες φορές να λύσουν με «φιλικό τρόπο» το γάμο τους, δηλαδή με συναινετικό διαζύγιο. Η αντιδικία, οι εντάσεις, οι αντεγκλήσεις δεν υπάρχουν στο συναινετικό διαζύγιο, γιατί το διαζύγιο αυτό στηρίζεται στη κοινή συναίνεση των δύο συζύγων. Η ρύθμιση των θεμάτων επικοινωνίας, επιμέλειας τέκνων ή και διατροφής γίνεται με έγγραφη συμφωνία τους. Το συναινετικό διαζύγιο είναι πιο σύντομο και οικονομικό (λιγότερα έξοδα) σε σχέση με το εν αντιδικία διαζύγιο.

ΛΑΘΟΣ #7: Όσοι χωρίζουν συνήθως δεν απευθύνονται σε δικηγόρο με εμπειρία στην επίλυση οικογενειακών διαφορών. Στα διαζύγια και στις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου κατά κανόνα υπάρχει ένταση, οξύτητα, αντιδικία στις σχέσεις των συζύγων. Ο δικηγόρος πρέπει να είναι έμπειρος και επιμελής στο χειρισμό των υποθέσεων αυτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντική η Νομική Υποστήριξη επί 24ώρου βάσης, ακόμη και μέσω διαδικτύου από έμπειρο δικηγόρο. Μπορεί να καλύψει πλήρως τις νομικές ανάγκες όσων χωρίζουν με έγκυρη νομική συμβουλή και χρήσιμη βοήθεια στην επίλυση των οικογενειακών διαφορών τους.

του Γιώργου Γιαγκουδάκη, δικηγόρος