13 συμβουλές για μια καλή ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα

Ακολουθούν 13 συνήθειες που θα καθυστερήσουν το γήρας και θα ανεβάσουν την ποιότητα της ζωής σας. Δεδομένου μάλιστα πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αποφύγετε τελείως, προσπαθήστε τουλάχιστον να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με υγεία όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

geramata
Οι καθημερινές σας συνήθειες προσθέτουν ή αφαιρούν χρόνια από το πρόσωπό σας ή από την ίδια σας τη ζωή, όπως είναι για παράδειγμα η τακτική άσκηση ή το πολύ κάπνισμα, αντίστοιχα. Παρά λοιπόν, την καθημερινότητά μας που διαρκώς μας στερεί από ενέργεια και διάθεση για ζωή, υπάρχουν πάντα τρόποι, να ζήσετε περισσότερο και με ποιότητα!

Ακολουθούν 13 συνήθειες που θα καθυστερήσουν το γήρας και θα ανεβάσουν την ποιότητα της ζωής σας. Δεδομένου μάλιστα πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αποφύγετε τελείως, προσπαθήστε τουλάχιστον να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με υγεία όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Φροντίστε τη σιλουέτα σας
Η παχυσαρκία αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και προβλημάτων στην καρδιά, ενώ σχετική έρευνα δείχνει ότι αφαιρεί από το μέσο όρο ζωής σας, γύρω στα 12 χρόνια.

Από την άλλη μεριά του νομίσματος, ένα πολύ αδύνατο σώμα αυξάνει τις πιθανότητες της οστεοπόρωσης και ρίχνει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιδανικό βάρος για τον κάθε σωματότυπο είναι και το επιθυμητό, καθώς οι υπερβολές και οι ακραίες καταστάσεις είναι εκείνες που είναι πάντα επκίνδυνες.

mpures

Μετριάστε το αλκοόλ
Κάθε φορά που πίνετε παραπάνω από ένα ποτηράκι τη μέρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προκαλείτε κάποιου είδους ζημιά στα ζωτικά σας όργανα, αδυνατίζετε το ανοσοποιητικό σας και ανεβάζετε το ρίσκο του καρκίνου. Κανείς δεν προτείνει να μην πίνετε, αλλά καλό είναι να διατηρείτε πάντα το μέτρο, όπως ισχύει και όλα τα πράγματα.

Χαλαρώστε
Χρόνιες συνθήκες στρες, εκτός από το πλήθος των προβλημάτων που προκαλούν στην υγεία μας, προκαλούν και πρόωρη γήρανση. Αυστριακή έρευνα έδειξε πως το επαγγελματικό στρες προκαλεί τέτοια βλάβη στα κύτταρα του DNA, ώστε να επηρεάζεται ακόμα ο χρόνος ζωής μας.

Οι λόγοι για να αντιμετωπίσετε άμεσα το στρες είναι πολλοί και οι τρόποι επίσης. Είτε με τη βοήθεια της γιόγκα, είτε με τη βοήθεια του διαλογισμού, είτε το κυριακάτικο παιχνίδι με τα παιδιά σας, ό,τι και αν είναι αυτό που σας βοηθάει, εξασκήστε το καθημερινά, ώστε να μην γεράσετε πριν την ώρα σας.

biblia

Δια βίου μάθηση
Όσο περισσότερη η κατάρτιση, τόσο περισσότερη και η διάρκεια ζωής. Τα άτομα που έχουν λάβει καλύτερη εκπαίδευση και έχουν διαβάσει  μερικά βιβλία παραπάνω, έχουν καλύτερη επίγνωση των υγιεινών τρόπων διατροφής και ζωής, ενώ ένα υψηλό εισόδημα, ως αποτελέσματα μια καλής δουλειάς, προσφέρει πρόσβαση σε καλύτερες ιατροφαρμακευτικές και ασφαλιστικές επιλογές.

Κοινωνικοποιηθείτε
Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσίασε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία, ο γάμος μειώνει τις πιθανότητες του θανάτου από καρδιακά προβλήματα, αποδίδοντας αυτό το συμπέρασμα στη θετική επίδραση που έχει ο ένας σύντροφος στην υγεία του άλλου.

Τα ίδια πορίσματα ανάγονται και στις φιλικές σχέσεις, καθώς σύμφωνα με ανάλογη αυστραλιανή έρευνα, όσοι έχουν μεγαλύτερο κύκλο φίλων, ζουν 22% περισσότερο χρόνο από όσους δεν έχουν τόσους πολλούς φίλους. Δε χρειάζεται άλλωστε η επιβεβαίωση από μια επιστημονική έρευνα, για να αντιληφθούμε το καλό που κάνουν οι καλές και στενές σχέσεις, στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Βοηθάτε αλλήλους
Ο εθελοντισμός έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου, γι’ αυτό μην διστάζετε ποτέ να δώσετε μια χείρα βοηθείας σε όποιον έχει την ανάγκη σας. Αν δεν προλαβαίνετε να γίνετε εθελοντές σε κάποιο οργανισμό, βοηθήστε τους φίλους που έχουν την ανάγκη σας ή σταθείτε δίπλα στην οικογένειά σας, είτε παραστεί η ανάγκη είτε όχι. Εκτός από την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα που προωθείτε με τέτοιες κινήσεις, ρίχνετε και την αρτηριακή σας πίεση! Διπλό το καλό!

askisi

Γυμνάζεστε τακτικά
Η συχνή γυμναστική, σε εβδομαδιαία βάση, ιδανικά 2-3 φορές την εβδομάδα, που περιλαμβάνει αεροβική και ασκήσεις ενδυνάμωσης, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς διατηρείτε σε φόρμα τον οργανισμό σας, ώστε να έχει καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσει όλα όσα φέρνει ο χρόνος. Ακόμα και αν ποτέ δεν ήσαστε αθλητικός τύπος, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και να παρέχετε προστασία στον οργανισμό σας από τούδε κι εφεξής.

Προσοχή στις πρωτεΐνες
Εάν καταναλώνετε συχνά επεξεργασμένο κρέας, όπως είναι τα λουκάνικα και τα παστά κρέατα, τότε αυξάνετε το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου στο παχύ έντερο. Μην τα αποκλείσετε τελείως από τη διατροφή σας, αλλά διατηρείτε τουλάχιστον το μέτρο.

kapnisma

Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα, αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης όχι μόνο καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και κάθε είδους καρκίνου σε όλα τα ζωτικά όργανα. Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα προκαλεί βλάβη στον οργανισμό και αν, δε, θεωρείτε πως είναι πολύ αργά για να το κόψετε και δεν βρίσκετε νόημα πια, θα αλλάξετε γνώμη αν λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι με το που κόβετε το κάπνισμα και μέσα στον επόμενο χρόνο ρίχνετε στο εντυπωσιακό μισό το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μην κόψετε τον καφέ
Παρά τη γενική δαιμονοποίηση του καφέ, η αληθεια είναι πως έχει τις ιδιότητες να προστατεύει τον οργανισμό σας από ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, η κίρρωση και ο καρκίνος στο συκώτι. Έρευνα, δε, του πανεπιστημίου του Harvard προτείνει πως η κατανάλωση 3 ½ φλιτζανιών τη μέρα καφέ, ρίχνει δυνητικά και σημαντικά το ρίσκο καρδιοπαθειών.

clickatlife.gr