Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους βλάπτει την υγεία

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους και η πεποίθηση ότι τα κίνητρά τους είναι κακόβουλα αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε άνοια.

woman1Αν πιστεύετε κι εσείς πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους άλλους, αλλά να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις τους, αφού οι περισσότεροι λένε ψέματα για να πάνε μπροστά, ίσως είναι προτιμότερο να το ξανασκεφτείτε. Απ’ ό,τι φαίνεται τελικά όσοι είναι καλοπροαίρετοι και σκέφτονται θετικά για τους ίδιους και τους γύρω τους έχουν καλύτερη υγεία. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι βρήκαν πως η έλλειψη εμπιστοσύνης και η κυνική συμπεριφορά σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.449 ατόμων ώριμης ηλικίας, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια ώστε να φανεί πόσο κυνικοί ήταν και να αξιολογηθούν τα συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που εμφανίζονταν πιο επιφυλακτικοί και πραγματιστές είχαν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια συγκριτικά πάντα με τους λιγότερο κυνικούς. Η συσχέτιση αυτή έγινε πιο ισχυρή όταν συνεκτιμήθηκαν στοιχεία όπως ο τρόπος ζωής, οι συνολικοί δείκτες υγείας, αλλά και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα γιατί ο κυνισμός επιδρά αρνητικά στον οργανισμό. Οι ψυχολόγοι πάντως εκτιμούν πως πρόκειται για χρόνιο θυμό και ότι τα συναισθήματά μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας. Επίσης έχει φανεί ότι οι κυνικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο στρες. Μάλιστα, στο παρελθόν η συγκεκριμένη στάση είχε συνδεθεί και με προβλήματα όπως καρδιοπάθειες και φλεγμονές.

Το θετικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως ο κυνισμός δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση και ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας προς όφελός μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Neurobiology.

Περιοδικό Elle