Σου αρέσει η δουλειά που κάνεις κάθε μέρα;

Αυτή μπορεί να είναι η πιο βασική και πιο σημαντική ερώτηση που μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου για να αξιολογήσεις την γενική σου ευεξία. Παρόλα αυτά, μόνον 20% από όσους ερωτηθούν θα απαντήσουν «ναι».

chefs-preparing-dim-sum-in-restaurant-seoul-south-korea1 Σε ένα τελείως θεμελιώδες επίπεδο, όλοι χρειαζόμαστε μια δουλειά καθημερινά και το ιδανικό θα ήταν κάθε πρωί που ξυπνούμε να ανυπομονούμε να πάμε στη δουλειά μας. Ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύεις τις ώρες τις μέρας σου καθημερινά διαμορφώνει την ταυτότητα σου, είτε είσαι φοιτητής, γονιός, εθελοντής, συνταξιούχος, είτε έχεις μια συμβατική δουλειά.

Οι περισσότεροι συνήθως υποτιμούν την επίδραση της σταδιοδρομίας τους στην συνολική ευεξία τους. Όμως, αναμφισβήτητα παίζει τον πιο βασικό ρόλο, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σου. Άτομα με ψηλά επίπεδα επαγγελματικής ευεξίας είναι περισσότερο από δύο φορές πιθανόν να ευημερούν γενικότερα στη ζωή τους. Αντίθετα όσοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να κάνουν κάτι που απολαμβάνουν, έχουν δραματικά μειωμένες πιθανότητες να έχουν έστω και ικανοποιητικά επίπεδα ευεξίας γενικότερα στη ζωή τους.

Για να εκτιμήσεις πόσο η δουλειά μπορεί να επηρεάζει την ταυτότητα σου, απλά σκέψου τι συμβαίνει όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του και παραμένει άνεργος για έναν ολόκληρο χρόνο. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Economic Journal – και η οποία παρακολούθησε 130,000 άτομα για αρκετές δεκαετίες – αποκάλυψε ότι η ανεργία μπορεί να είναι ο μοναδικός και μεγαλύτερος παράγοντας από τον οποίο οι περισσότεροι δεν επανέρχονται πλήρως ακόμα και μετά από 5 χρόνια. Ακόμα και το χάσιμο του ή της συντρόφου είναι ένας παράγοντας από τον οποίο οι περισσότεροι επανέρχονται γρηγορότερα από ότι μια παρατεταμένη περίοδος ανεργίας, ιδιαίτερα όταν αυτή η χρονική περίοδος είναι μεγαλύτερη του ενός έτους.

Πρακτικά, δεν χρειάζεσαι να παίρνεις ένα μισθό για να νοιώθεις επαγγελματική ευεξία. Όμως χρειάζεσαι να κάνεις κάτι που να απολαμβάνεις και να έχεις την ευκαιρία να το κάνεις καθημερινά. Και το πιο απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσεις να απολαμβάνεις τη δουλειά σου είναι να έχεις τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου να χρησιμοποιείς τις δυνάμεις σου καθημερινά.

senior-hispanic-man-serving-ice-cream-to-customer1 Σε σχέση με αυτούς που δεν εστιάζονται στις δυνάμεις τους, όσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους στη δουλειά τους, είναι 6 φορές πιο πιθανόν να αφιερωθούν, να δεσμευτούν και να αποδώσουν στη δουλειά τους και περισσότερο από 3 φορές πιο πιθανόν να έχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής γενικά. Τα διεθνή δεδομένα από τις έρευνες του Gallup Organization δείχνουν ότι αυτά τα άτομα τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα τις απολαμβάνουν, ενώ όσοι δεν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους στη δουλειά τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, ψηλότερα επίπεδα στρες – μετρημένα με συσκευές βιοανάδρασης – και εξαντλούνται πιο εύκολα, ακόμα και μετά από 20 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Το 1958 ο George Gallup διεξήγαγε μιαν έρευνα στην οποία ανακάλυψε ότι η επαγγελματική ευεξία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας βοηθούν να ζούμε πάνω από τα 90. Στην συνέχεια ο Gallup Organization διεξήγαγε συνεντεύξεις με εκατοντάδες Αμερικανούς που είχαν ηλικία άνω των 95 ετών. Ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για άνδρες κατά την δεκαετία του 1950 ήταν γύρω στα 65, όσοι έζησαν πάνω από 95 χρόνια δεν συνταξιοδοτήθηκαν παρά μόνον όταν ήταν 80 χρονών περίπου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 93% αυτών των ανδρών ανέφεραν ότι εισέπρατταν εξαιρετικά ποσά ικανοποίησης από τη δουλειά που έκαναν, και το 86% ανέφεραν ότι διασκέδαζαν κιόλας με τη δουλειά τους.

Άτομα με υψηλά επίπεδα επαγγελματικής ευεξίας ξυπνούν κάθε πρωί και προσμένουν με χαρά να πάνε στη δουλειά τους. Έχουν έναν ουσιαστικό και γεμάτο νόημα σκοπό στη ζωή τους και ένα σοβαρό πλάνο για να πετύχουν τους στόχους τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν έναν ηγέτη ή έναν μάνατζερ που τους κάνει να ενθουσιάζονται για το μέλλον και φίλους που μοιράζονται το πάθος τους. Στην πραγματικότητα απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τη ζωή και έχουν καλύτερες κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Αν αγαπάς τη δουλειά που έχεις και κάνεις καθημερινά, τότε θα κτίσεις μια ζωή για την οποία θα είσαι πραγματικά περήφανος.

Από το blog Μαθήματα ζωής