Δώδεκα μύθοι για τις σχέσεις

Σε μια καλή σχέση δεν υπάρχουν τσακωμοί. Οι καυγάδες σε μια σχέση δεν σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. H ποιότητα της σχέσης δεν εξαρτάται τόσο από τη συχνότητα ή το θέμα της διαφωνίας, αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε και τη λύνετε. Σημασία δεν έχει αν τσακώνεστε, αλλά πώς τσακώνεστε.

Οι προσωπικές μας σχέσεις μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν. Γι αυτό και η επιλογή συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντική

Μια σχέση είναι καλή όταν κάνουμε τα πάντα μαζί. Αφήστε τον εαυτό σας και το σύντροφο σας ελεύθερο να κάνει κάτι μόνος ή με φίλους. Δώστε το χώρο και το χρόνο και στους δυο σας να ανανεωθείτε, να ολοκληρώσετε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το έτερο σας ήμισυ, να αναπνεύσετε, να πάρετε μια απόσταση και να δείτε τη ζωή, τη σχέση σας και σας από μια άλλη οπτική γωνία. Τέλος, αφήστε να σας λείψει και να του λείψετε για λίγο. Σίγουρα θα ανανεωθείτε!

Μια σχέση είναι καλή, όταν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Γνωρίζω πολλά ζευγάρια που απολαμβάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, κι όμως έχουν μια πολύ υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη σχέση.

Μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει αν δεν διαφωνούμε σε βασικά θέματα. O πατέρας μου έλεγε ότι οι σχέσεις χτίζονται ή διαλύονται από τα μικρά καθημερινά πράγματα. Όπως λέει και η αγγλική παροιμία «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» (devil is in the details). Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι έχουν τις ίδιες απόψεις για την πολιτική, τα περιβαλλοντικά θέματα, την ανατροφή των παιδιών κλπ, δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί.
Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση: ένα ζευγάρι μπορεί να διαφωνεί σε σοβαρά θέματα, αλλά να ταιριάζει πολύ στη συμβίωση και να έχει βρει ο καθένας το χώρο του, με τρόπο ώστε και οι δύο να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν και να ζουν αρμονικά και χαρούμενα.

sxeseis1Το σεξ δεν είναι σημαντικό. Να ένας μύθος που συνήθως προέρχεται από τις γυναίκες. Όχι, το καλό σεξ δεν σημαίνει αγάπη, ούτε προδιαγράφει μια όμορφη ανθεκτική στο χρόνο σχέση. Ωστόσο, μια σχέση που δεν προσφέρει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, είναι σίγουρα δυσβάσταχτη και προβληματική. Όσο κι αν ταιριάζουν δυο άνθρωποι εγκεφαλικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, εμφανισιακά κλπ, αν δεν υπάρχει μεταξύ τους χημεία, είναι πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν μακροπρόθεσμα σαν σύντροφοι.

Αν τον αγαπάω αρκετά, θα τον αλλάξω. Οι άνθρωποι αλλάζουν επειδή το θέλουν οι ίδιοι, επειδή έχουν ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο να αλλάξουν. Μπορείτε να αγαπάτε κάποιον χωρίς προϋποθέσεις, αλλά μην περιμένετε ότι έτσι θα αλλάξει. Av με αγαπάει αρκετά, θα αλλάξει. H έκφραση της αγάπης διαφέρει πολύ, όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν κάποιος αλλάζει, για να σας εκφράσει την αγάπη του, οφείλετε να αναγνωρίσετε τα θετικά του κίνητρα, αλλά ταυτόχρονα να αναρωτηθείτε: πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η αλλαγή.

Αν αγαπιόμαστε αρκετά, θα έχουμε την τέλεια σχέση. Με το ρίσκο ν’ ακουστώ εντελώς κυνική, θα ήθελα να πως ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι ότι η αγάπη είναι αρκετή και τα κερδίζει όλα! H αγάπη είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης, αλλά πόσο μακριά μπορεί να πάει χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση, κοινή στάση απέναντι στη ζωή;

Σε μια καλή σχέση υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια. H ειλικρίνεια είναι απαραίτητη σε μια σχέση. Απέχει, όμως, από το να λέμε στο/στη σύντροφο μας οτιδήποτε μας περνάει από το μυαλό ή την καρδιά, χωρίς να το σκεφτούμε. Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να πληγώσετε κάποιον που αγαπάτε, επειδή ξεστομίσατε κάτι που δεν είχατε προλάβει να επεξεργαστείτε και σε δεύτερο τόνο βλέπετε ότι δεν το εννοούσατε.

apistiaΜια σχέση είναι καλή όταν ο/η σύντροφος δεν έχει παραξενιές. Όλοι έχουμε παραξενιές. To ζήτημα δεν είναι να βρείτε κάποιον που δεν έχει καμία, αλλά αυτόν με του οποίου τις παραξενιές μπορείτε να ζήσετε. Προσέξτε φυσικά να μην μπερδέψετε τις παραξενιές με κάποια σοβαρά προβλήματα, όπως την κατάχρηση ουσιών, τη λεκτική και φυσική βία κλπ.

Υπάρχει μόνο ένας ιδανικός σύντροφος για τον καθένα μας. O Ιδανικός, ο Ένας, ο Μοναδικός, που όταν τον βρούμε θα είναι όλα ονειρικά και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα… Αυτός είναι ο αγαπημένος μου μύθος. Δεν ξέρω κανέναν που να ερωτεύτηκε μόνο μια φορά στη ζωή του. Και μόνο αυτή η ικανότητα μας να ερωτευόμαστε και να αγαπάμε πραγματικά ξανά και ξανά, αποδεικνύει πως δεν μας αντιστοιχεί μόνο ένας σ’ αυτή τη ζωή, που, αν τον χάσουμε, είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μόνοι για πάντα!

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες για μια καλή σχέση. Όχι, δεν υπάρχουν. H κάθε σχέση είναι τόσο διαφορετική, όσο ο κάθε άνθρωπος: έχει τη δική της οικολογία, ιστορία, δυναμική και πορεία. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει τι συνιστά την τέλεια σχέση. Αυτό που μπορεί να κάνει ευτυχισμένο κάποιον άνθρωπο, μπορεί να είναι αβάσταχτο για σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ευτυχισμένοι, να ζείτε αρμονικά και να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και το σύντροφο σας. Av αυτό το έχετε πετύχει, γράψτε τους δικούς σας κανόνες και ξεχάστε όλα τα άλλα.

της Νάνσυ Μαλλέρου – psixologikosfaros.gr

Μερικές λανθασμένες αντιλήψεις για τις σχέσεις