Πώς βελτιώνονται οι κακές αναμνήσεις

Το περιοδικό «The New Yorker» παρουσίασε άρθρο του για την έρευνα νευροεπιστημόνων, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στον εγκέφαλο ο μηχανισμός της μνήμης. Το συμπέρασμά τους είναι ίσως η πιο ριζοσπαστική ανακάλυψη στην ιστορία της ψυχολογίας.

memory Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η μνήμη του ανθρώπου λειτουργεί περίπου όπως το video ή όπως η μνήμη του υπολογιστή. Νομίζουν πως όταν θυμάσαι κάποια συγκεκριμένη εμπειρία, πατάς το play και ανακαλείς την ανάμνηση από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου. Βάσει αυτής της εκτίμησης, η ανάμνηση είναι ζωντανή, χαρούμενη ή δυσάρεστη ανάλογα με το πώς εξελίχθηκαν τότε τα γεγονότα.

Τελικά όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μνήμη λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ο οποίος ανοίγει νέες διαστάσεις και προοπτικές. Όταν θυμάσαι κάτι δεν «ανακαλείς» μία ανάμνηση, αλλά δημιουργείς νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, αλλάζοντας ουσιαστικά τη δομή του εγκεφάλου.

Η έρευνα αυτή όμως, δείχνει ότι μπορείτε να επηρεάσετε τις αρνητικές αναμνήσεις ώστε να μην είναι τόσο δυσάρεστες, αλλά και τις θετικές αναμνήσεις ώστε να σας δώσουν κίνητρο να προχωρήσετε.

brain Πώς αποδυναμώνονται οι κακές αναμνήσεις

Για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες πτυχές μίας ανάμνησης θα πρέπει να φέρετε στο μυαλό σας τη συγκεκριμένη εμπειρία και μετά να φανταστείτε ότι γίνεται συνεχώς πιο μικρή και θολή, σαν να την παρακολουθείτε ως θεατής από μία παλιά ασπρόμαυρη οθόνη. Στη συνέχεια προσθέστε πινελιές που αλλάζουν την ιστορία. Εάν για παράδειγμα θυμάστε μία περίπτωση κατά την οποία αποτύχατε σε μία παρουσίαση, δείτε το κοινό που σας παρακολουθούσε. Το κοινό γίνεται όλο και πιο μικρό και ασήμαντο, όπως το βλέπετε από την μικροσκοπική ασπρόμαυρη οθόνη. Κάντε το αυτό για δέκα λεπτά και θα διαπιστώσετε πως η δυσάρεστη αυτή ανάμνηση δεν πονάει πλέον τόσο πολύ.

Πώς θα ενισχύσετε τις καλές αναμνήσεις

Είναι σημαντικό οι καλές αναμνήσεις να ενισχυθούν και να χρησιμεύσουν ως κίνητρο. Για να το πετύχετε αυτό, επαναλαμβάνετε την ίδια πρακτική, αλλά αντίστροφα. Ανακαλείτε τη μνήμη όσο πιο ζωντανά μπορείτε και φαντάζεστε ότι τη βλέπετε από μία τεράστια γιγαντο-οθόνη με dolby surround σύστημα ήχου. Φανταστείτε όλες τις αισθήσεις στο μέγιστο, τα χρώματα είναι έντονα και οι ήχοι δυνατοί.  Το πιο σημαντικό είναι να αυξήσετε την ένταση των θαυμάσιων συναισθημάτων που νιώσατε.

Πηγή