Σημάδια ότι μπορείτε άφοβα να τον/ την ερωτευτείτε

Γνωρίζεστε αρκετό καιρό

Αν έχετε ζήσει μερικά χρόνια επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, πιθανότατα γνωρίζετε ότι αυτό που οι ρομαντικοί αποκαλούν «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι τις περισσότερες φορές ο συντομότερος δρόμος προς την κόλαση –την προσωπική σας κόλαση, όχι αυτή των χριστιανών. Τώρα θα σκεφτείτε ότι θα ήταν πολύ ωραία να μπορούσαμε να διαλέγουμε ποιους ερωτευόμαστε. Και δίκιο θα έχετε. Εμείς απλά λέμε ότι όσο καλύτερα γνωρίζετε κάποιον, τόσο λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις και απογοητεύσεις ρισκάρετε άπαξ και τον ερωτευτείτε –ή τον ενημερώσετε πως τον ερωτευτήκατε.

love-trapΗ αγάπη είναι μια παγίδα. Όταν παρουσιάζεται, βλέπουμε μόνο το φως της, όχι τις σκιές της   Πάουλο Κοέλο

Απ’ όσο γνωρίζετε, δεν σας έχει πει ψέματα ποτέ

Προφανές, αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε –ή να το συγχωρούμε ευκολότερα απ’ όσο θα έπρεπε. Κάποιος που σας έχει πει ψέματα στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας σας, εκείνο που όλοι θέλουμε να δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, θα το κάνει (και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία) και στην συνέχεια. Και θα σας στεναχωρεί το ίδιο κάθε φορά.

Δεν χρειάζεται να τον/ την κυνηγάτε

Σκεφτείτε όλες τις φορές που έχετε βρεθεί οι δυο σας. Αν όλα ανεξαιρέτως τα ραντεβού ήταν δική σας πρωτοβουλία, αν βρίσκεστε επειδή εσείς επιμένετε, και αν –ακόμα χειρότερα– κάποιες από τις προτάσεις σας έχουν βρει τοίχο, χωρίς να έχουν πάρει αντιπρόταση, λυπούμαστε που το μαθαίνετε από εμάς, αλλά δεν έχει σημασία αν όταν τελικά βγαίνετε περνάτε αξέχαστα. Αν δεν είστε ανάμεσα στις προτεραιότητές του/της, δεν είναι καλή ιδέα να τον/την ερωτευτείτε.

Σας έχει πει ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά»…

…Ή κάτι εξίσου χαριτωμένο, από εκείνα που οι άνθρωποι συνηθίζουμε να λέμε όταν το «σ’ αγαπώ» μας έχει περάσει από το μυαλό, αλλά μας φαίνεται ακόμα πολύ βαρύγδουπο για να το ξεστομίσουμε. Η δήλωση μετράει περισσότερο αν τον/την πιστέψατε κιόλας όταν σας το είπε. Με άλλα λόγια, αν έχετε γενικώς ενδείξεις ότι σας βλέπει στο άμεσο μέλλον του –ή και στο απώτερο, ακόμα καλύτερα.

Σας έχει φερθεί άψογα μέχρι στιγμής

Κι άλλο προφανές στοιχείο, που επίσης τείνουμε να παραβλέπουμε επάνω στην τύφλωση του έρωτα. Κάποιος που σας φέρθηκε άσχημα μία φορά (να μην πούμε πάλι για το αρχικό στάδιο της γνωριμίας και την εντύπωση που θέλουμε να κάνουμε, επαναλαμβανόμαστε) θα το ξανακάνει. Και όχι, η αγάπη που όλα τα νικά και άλλα τέτοια όμορφα, δεν αλλάζει τους ανθρώπους. Τελεία.

pairΕίναι πάντα εκεί όταν τον/την χρειάζεστε

Και δεν εννοούμε για να βγάλει το σκύλο βόλτα ή να κατεβάσει τα σκουπίδια. Εννοούμε ότι είναι εκείνος/η που θα στείλει μήνυμα όλο αγωνία να ρωτήσει τι έγινε στην επίσκεψη στον γιατρό, ή πώς πήγε η εξαγωγή εκείνου του φρονιμίτη, εκείνος/η που θα έρθει στο σπίτι σας με παγωτό και DVD επειδή άκουσε ότι είχατε μια κακή μέρα στη δουλειά, εκείνος/η που θα πάρει το μέρος σας σε μια διαμάχη που εκτυλίσσεται μπροστά του/ της. Γενικώς, εκείνος/η που νοιάζεται για εσάς και το δείχνει.

Είναι διατεθειμένος/η να «ξεβολευτεί» για εσάς

Όλοι μας έχουμε τη λεγόμενη “comfort zone” μας –τα πράγματα που έχουμε συνηθίσει και μας αρέσει να κάνουμε, τα οποία καταλήγουν να αποτελούν έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στην καθημερινότητά μας. Αν εκείνος/η είναι διατεθειμένος να βγει από την δική του/της “comfort zone” για να κάνει εσάς χαρούμενους και να δοκιμάσει καινούρια πράγματα επειδή αρέσουν σε εσάς, έχετε ένα πολύ αξιόπιστο «πράσινο φως» για να προχωρήσετε.

prince and meΤον/την εμπιστεύεστε

Πριν επιτρέψετε στον εαυτό σας να παραδεχτεί ότι είστε ερωτευμένοι με κάποιον/α, αυτόν τον κάποιον/α πρέπει να τον έχετε κρίνει (έστω, στο μυαλό σας μόνο) ως αξιόπιστο άτομο. Τι σημαίνει αυτό; Να του εμπιστεύεστε άνετα μυστικό, χωρίς να φοβάστε ότι θα του «ξεφύγει», να κάνετε αβίαστα μαζί του συζητήσεις που δεν κάνετε με πολλούς ανθρώπους στη ζωή σας και –το σημαντικότερο– να νιώθετε ότι είναι ο άνθρωπος που θα σας έπιανε αν πέφτατε. Μεταφορικά πάντα μιλώντας.

Είστε έτοιμοι γι’ αυτό

Το τελευταίο σημάδι ότι μπορείτε άφοβα να ερωτευτείτε δεν έχει να κάνει με τον άνθρωπο που έχει αρχίσει να απασχολεί το μυαλό σας κάθε πρωί που ξυπνάτε, αλλά με εσάς τους ίδιους. Ξαναδιαβάστε μια φορά την παραπάνω λίστα, και τσεκάρετε αν όλα αυτά τα στοιχεία που «πρέπει» να έχει εκείνος/η ισχύουν για εσάς –ότι θα ξεβολευόσασταν για χάρη του/της, ότι του/της έχετε φερθεί άψογα μέχρι στιγμής και πάει λέγοντας. Όπως λένε στην Αργεντινή, το τάνγκο θέλει δύο, και το ίδιο ισχύει για τους έρωτες.

της Ηρώς Κουνάδη Πηγή