Και η επιστήμη συμφωνεί: η αγάπη κάνει καλό

Όταν αγαπάς, νιώθεις ανάλαφρος, γεμάτος ενέργεια. Τώρα έρευνες δείχνουν ότι η αγάπη μπορεί να σε κάνει και πιο υγιή. Έτσι, η αγάπη μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, να διώξει το στρες, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου, να μειώσει την πίεσή σου, να σε κάνει πιο ανθεκτικό στον πόνο, να θεραπεύσει γρηγορότερα τα τραύματά σου και να μειώσει τις πιθανότητες να πάθεις αμνησία σε προχωρημένη ηλικία.

couple

Μειώνει το στρες

Το στρες κάνει το ανοσοποιητικό σου πιο ευάλωτο και σε αφήνει εκτεθειμένο σε ιώσεις και άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό ευθύνεται η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης η οποία εκτός από το ότι ανοίγει την πόρτα στις ασθένειες, συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά σου. Και το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς είναι συνυφασμένο με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

young-couple-in-love Θεραπεύει γρηγορότερα τα τραύματα

Αν είσαι σε μια σχέση, τα τραύματά σου θεραπεύονται δυο μέρες νωρίτερα σε σχέση με αυτά των εργένηδων (το φανταζόσουν;). Αυτό έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εθελοντές. Δεν είναι τυχαίο τελικά που λέμε “η αγάπη θεραπεύει”.

Η δύναμη του αγγίγματος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Virginia μέτρησαν με ειδικά μηχανήματα τα επίπεδα του στρες εθελοντών για να διαπιστώσουν με χαρά ότι ακόμα κι αν απλώς κρατάς το χέρι του συντρόφου σου το στρες μειώνεται.

body.jpgΗ ορμόνη της αγκαλιάς

Όσοι πιο συχνά αγκαλιάζεις τον σύντροφό σου τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδα της οξυτοσίνης, μιας ορμόνης που ονομάζεται και “ορμόνη της αγκαλιάς”, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Η οξυτοσίνη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία “δεσμών” και έχει πολύ σημαντική ευεργετική επίδραση στο καρδιοαγγειακό σύστημα.

Σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σχέση είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που είναι μόνοι τους, λένε οι έρευνες. Θες κι άλλους λόγους για να κάνεις επιτέλους μια (καλή) σχέση;

Αλέξια Καλογεροπούλου