Η ψυχή μας είναι ένας μαύρος κι ένας άσπρος λύκος Θα επιβιώσει αυτός που ταΐζουμε

Υπάρχουν άνθρωποι που συγχωρούν και άνθρωποι που κρατούν για χρόνια τα πείσματα και τις κακίες τους. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να συγχωρεί. Είναι μια τέχνη υψηλής ποιότητας, που μετά από καιρό αφήνει μια υπέροχη γεύση στο στόμα σου. Αυτή τη γεύση της μεγαλοψυχίας, ο κακόκαρδος άνθρωπος είναι ανίκανος να τη νιώσει.

Malala-Yousafzai-010Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η πακιστανική αγωνίστρια της εκπαίδευσης που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν δώρισε το έπαθλο των 50.000 δολαρίων για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα

Ο μεγαλόψυχος άνθρωπος είναι σαν ένας κήπος με ανθισμένα λουλούδια. Σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Όταν γνωρίζεις ανθρώπους που καλλιεργούν την καλοσύνη της ψυχής τους, φρόντιζε να μην τους χάνεις απ’ τη ζωή σου. Θα είναι το στήριγμά σου στα δύσκολα, όταν οι εύκολες σχέσεις θα φεύγουν σαν τα ποντίκια απ’ το καράβι που χτύπησε σε ύφαλο.

Ξέρω πως σου μιλώ για κάτι που δεν έχει κύρος στην εποχή μας. Χιλιάδες κομπογιαννίτες και απατεώνες επικαλούνται δημόσια την ψυχή για να την εμπορευτούν. Στις ιδιωτικές σχέσεις, ο καλό-ψυχος άνθρωπος συνήθως εκλαμβάνεται ως αδύναμος. Μη δίνεις σημασία σ’ αυτά. Η ψυχή μας είναι ο απώτατος θησαυρός μας.

Τι είναι ακριβώς η ψυχή; Ένα χωράφι με λευκές μαργαρίτες κι άγρια βάτα. Τα βάτα είναι πιο ανθεκτικά και επιθετικά, οι μαργαρίτες πιο εύθραυστες και ντροπαλές. Τελικά το χωράφι θα γεμίσει μ’ αυτά που φροντίζουμε κάθε μέρα. Οι ερυθρόδερμοι της Αμερικής το ‘χουν πει κι αλλιώς: Η ψυχή μας είναι ένας μαύρος κι ένας άσπρος λύκος. Θα επιβιώσει αυτός που ταΐζουμε.

Καταλήγω με μια απλή – κατά τη γνώμη μου σωτήρια – συμβουλή. Αφού ο σύγχρονος Δυτικός άνθρωπος τρέχει συνέχεια με ξέφρενους ρυθμούς, θα τρέχεις κι εσύ. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Μόλις όμως νιώσεις ένα εσωτερικό καμπανάκι να χτυπάει, κάνε αμέσως στάση. Οι άλλοι θα σε κοιτάξουν παράξενα, αλλά εσύ θα ξέρεις ότι σταμάτησες για να δώσεις ευκαιρία στην ψυχή σου να σε προλάβει.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Καμπουράκη: Γλυκειά μου Εμμανουέλα εκδ. Πατάκη