Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που προσέχουν όλοι όσοι συναντάτε για πρώτη φορά

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ σημαντικές για την επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή ενός πρώτου ραντεβού, καλούμαστε συχνά να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προβάλλοντας τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητά μας.

Trust_respectΗ συνέπεια, η αξιοπιστία, ο αλτρουισμός και η χαρισματικότητα είναι αντικειμενικά μερικά από τα καλύτερα στοιχεία που μπορεί να διαθέτει ένας υποψήφιος εργαζόμενος ή σύντροφος.

Ποια όμως είναι αυτά τα δύο στοιχεία που πραγματικά ξεχωρίζουν;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Presence» (Παρουσία) της καθηγήτριας του Χάρβαρντ Έιμι Κάντι, η αξιοπιστία και το πόσο ικανός δείχνει να είναι κάποιος αποτελούν τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά που προσέχουν οι άνθρωποι που συναντάμε για πρώτη φορά. Μάλιστα, το πρώτο χαρακτηριστικό, αυτό της αξιοπιστίας, είναι μακράν σημαντικότερο από το δεύτερο, την ικανότητα.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια συνέντευξη για δουλειά, οι εργοδότες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο κατά πόσο μπορούν να εμπιστευτούν το άτομο που έχουν απέναντί τους, παρά το πόσο ικανό είναι να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η ικανότητα δεν θεωρείται σημαντική.

Στο βιβλίο της, η γνωστή ψυχολόγος εξηγεί ότι κάποιος που προσηλώνεται μονάχα στο να δείξει ότι είναι ικανός, χωρίς να προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων, πιθανότατα να βρει δυσκολίες στην πορεία της ζωής του.

«Εάν κάποιος που προσπαθείς να επηρεάσεις δεν σε εμπιστεύεται, δεν θα πας μακριά. Στην πραγματικότητα ίσως να φανείς ότι προσπαθείς να τους χειραγωγήσεις», είπε.

Πηγή