Σε τι διαφέρει ένας ταξιδιώτης από έναν τουρίστα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο που του αρέσει να ταξιδεύει, αλλά το «τουρίστας» δεν είναι ένας από αυτούς.

happy-tourists-couple-having-fun-during-travel-in-Plaza-de-la-Catedral-Old-Havan-cubaΟι ταξιδιώτες είναι εντελώς διαφορετικοί από τους τουρίστες. Τους αρέσει να ζουν περιπέτειες, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να ζουν κάθε στιγμή του ταξιδιού, ακόμα κι αν δεν είναι πάντοτε ευχάριστη. Γενικά, αντιμετωπίζουν τα ταξίδια τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

1. Βρίσκουν τα καλύτερα μέρη, ανθρώπους και πράγματα
Ένα ασφυκτικά γεμάτο αεροδρόμιο είναι δυσάρεστο, αλλά οι ταξιδιώτες καταφέρνουν να βρουν μία βολική γωνιά για να διαβάσουν το βιβλίο τους ή να πιάσουν κουβέντα με τον διπλανό τους.

2. Ξέρουν πως να κινούνται αργά
Όταν είσαι στην αναμονή ενός αεροδρομίου, χρειάζεται πολλή υπομονή και πολλές ώρες χωρίς ίντερνετ και μέρες σε χώρες και πολιτισμούς που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία όσο εμείς. Οι ταξιδιώτες σέβονται την εμπειρία της απόλαυσης ενός καφέ ή τον περίπατο στη λίμνη.

3. Ζουν στο παρόν
Χωρίς να βρίσκονται συνέχεια πάνω από το κινητό τους ή σκεπτόμενοι τι συμβαίνει στη δουλειά, οι ταξιδιώτες ζουν περισσότερο την εμπειρία του τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή γύρω τους.

4. Δεν φοβούνται την αλλαγή επειδή γνωρίζουν τον εαυτό τους
Μπορείς να τα παρατήσεις όλα και να μετακομίσεις στην Ταϊλάνδη για έναν χρόνο, μόνο αν γνωρίζεις πολύ καλά το ποιος είσαι. Οι ταξιδιώτες έχουν έντονη αίσθηση του εαυτού τους, καθώς και το τι θέλουν.

5. Αντιμετωπίζουν τη ζωή ως εμπειρίες που έζησαν και όχι ως χρόνος που πέρασε
Για τον ταξιδιώτη η ζωή δεν είναι «να παντρευτώ στην τάδε ηλικία» ή «να πάρω προαγωγή τον τάδε χρόνο δουλειάς». Ο κόσμος είναι για αυτούς είναι μία ευκαιρία για δοκιμάσουν πράγματα και όχι ένα χρονολόγιο.

6. Γνωρίζουν ότι είναι απλά μία σταγόνα στον ωκεανό
Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που στέκεσαι στην άκρη ενός γκρεμού ή βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο ηπείρους, όπου συνειδητοποιείς πόσο «μικρός» είσαι. Αυτή η οπτική συνοδεύει τους ταξιδιώτες σε όλα τους τα ταξίδια.

7. Δεν ακολουθούν στερεότυπα
Οι ταξιδιώτες έχουν γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους από πολλούς πολιτισμούς για να γνωρίζουν ότι τα στερεότυπα είναι χάσιμο χρόνου.

8. Επικεντρώνονται στις ανταμοιβές της ζωής και όχι στα ρίσκα
Φυσικά, το να σκαρφαλώσεις σε έναν βράχο είναι τρομακτικό, αλλά με την ανάλογη προσοχή ένας ταξιδιώτης πρόκειται να το κάνει επειδή γνωρίζουν ότι η θέα από ψηλά θα αξίζει τον κόπο.

9. Δεν ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια
Μερικές φορές χρειάζεσαι οδηγίες ή συμβουλές για το που έχει το καλύτερο φαγητό. Οι ταξιδιώτες δεν ντρέπονται, απλά ρωτούν.

10. Δεν χρειάζονται πολλά για να είναι ευτυχισμένοι
Μία σκηνή, ένα μαξιλάρι και ένας ουρανός γεμάτος αστέρια μπορεί να είναι εξίσου μαγική βραδιά με αυτή των Όσκαρ. Και οι ταξιδιώτες το ξέρουν.

11. Αντιμετωπίζουν τους καινούριους ανθρώπους που γνωρίζουν ως φίλους και όχι ως εχθρούς
Ένας τουρίστας δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει κόσμο, αλλά ένας ταξιδιώτης είναι πιο ανοιχτόμυαλος. Όταν είσαι μόνος στον δρόμο, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να εμπιστεύεσαι τους γύρω σου.

TRAVELLER12. Αντιμετωπίζουν την αλλαγή ως ευκαιρία και όχι ως εμπόδιο
Ένα νέο μέρος ή μία καινούρια σχέση δεν είναι δυσκολία, αλλά ευκαιρία για να μάθουν κάτι καινούριο.

13. Γνωρίζουν ότι μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις νέος φίλος είναι να μείνεις μόνος
Σίγουρα δεν πρόκειται να κάνεις νέους φίλους, όταν ταξιδεύεις με την παρέα σου. Οι ταξιδιώτες νιώθουν άνετα ακόμα κι όταν είναι μόνοι τους, επειδή γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις κοντά με τους γύρω σου είναι να δοκιμάσεις πράγματα με τα οποία δεν νιώθεις απαραίτητα άνετα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.