Ζήστε τη στιγμή για να είστε ευτυχισμένοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον μισό χρόνο της ημέρας σκέφτονται κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν, αφαιρούνται για σχεδόν τον μισό χρόνο της ημέρας. Ωστόσο αυτή η «ονειροπόληση» φαίνεται να τους κάνει λιγότερο ευτυχισμένους.  Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα 2.250 εθελοντών. Στόχος των επιστημόνων ήταν να ανακαλύψουν πόσο επικεντρωμένοι ήταν οι συμμετέχοντες σε αυτό που έκαναν κάθε στιγμή καθώς και τι ήταν αυτό που τους έκανε πιο ευτυχισμένους στην καθημερινότητά τους.

Η ευτυχία φαίνεται να κρύβεται τελικώς στο να ζούμε την κάθε στιγμή, ειδικά μάλιστα εάν εκείνη η στιγμή είναι αφιερωμένη στο… σεξ

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τη μισή ημέρα (για την ακρίβεια το 46,7% του χρόνου) το μυαλό των εθελοντών «περιπλανιόταν», υπό την έννοια του ότι σκέφτονταν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν εκείνη τη στιγμή. Η συγκεκριμένη τακτική όμως φάνηκε ότι τους έκανε λιγότερο ευτυχισμένους. Στις λιγότερο ευτυχισμένες στιγμές της ημέρας συγκαταλέγονταν εκείνες που το άτομο εργαζόταν, ξεκουραζόταν ή ασχολούνταν με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι του. Αντιθέτως οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ημέρας ήταν όταν το άτομο έκανε σεξ, όταν ασχολούνταν με φυσική άσκηση ή όταν συζητούσε.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα πιο απαιτητικά καθήκοντα αποτύγχαναν να τραβήξουν την πλήρη προσοχή των συμμετεχόντων. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι σκέφτονταν κάτι άλλο τουλάχιστον κατά το 30% του χρόνου που εκτελούσαν αυτά τα δύσκολα καθήκοντα.

Η ενασχόληση που έκανε τους εθελοντές να έχουν το μυαλό τους πλήρως συγκεντρωμένο στο… καθήκον αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο το σεξ (οι συμμετέχοντες ήταν συγκεντρωμένοι κατά το 90% του χρόνου που διαρκούσε η σεξουαλική πράξη).

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε, όπως ανέφερε στην επιθεώρηση «Science», στο ότι η αναπόληση, οι σκέψεις σχετικά με το μέλλον ή η ονειροπόληση κάνουν λιγότερο ευτυχισμένο τον άνθρωπο, ακόμη και αν αυτός σκέφτεται κάτι ευχάριστο.

«Οι άνθρωποι έχουν τη μοναδική ικανότητα να επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Αυτό τους επιτρέπει να σκέφτονται το παρελθόν και να μαθαίνουν από αυτό αλλά και να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το μέλλον. Τους επιτρέπει επίσης να φαντάζονται πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ» ανέφερε ο Μάθιου Κίλινγκσγουορθ, διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε.

Βήμα