13 συμπεριφορές και συνήθειες που συνδέονται επιστημονικά με έξυπνους ανθρώπους

Πως καταλαβαίνεις αν κάποιος είναι έξυπνος; Πέρα από το τεστ IQ υπάρχουν και κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις – 13 στον αριθμό- που αποδεικνύουν μια αυξημένη νοημοσύνη ενός ατόμου και προκύπτουν από σχετικές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεντρώσαμε εδώ όλες τις μελέτες.

Smart young boy stood infront of a blackboard

Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα συμπεράσματα για τη νοημοσύνη πολλές φορές έχουν βασιστεί σε αμφιλεγόμενες μελέτες που άλλοτε έχουν στοχοποιήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή έχουν ελαχιστοποιήσει την σημασία της δημιουργικότητας.

Οι ψυχολόγοι βρίσκουν συνεχώς νεότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μετρήσουν τη γνωστική ικανότητα – που σημαίνει ότι τα «σημάδια» σαφέστατα βρίσκονται σε μια διαρκή εξέλιξη.

1. Έκανες μαθήματα μουσικής

Έρευνες υποστηρίζουν πως η μουσική βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν πνευματικά με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες του 2011 και του 2014, οι επιδόσεις παιδιών 4-6 ετών σε γλωσσικά τεστ καλυτέρευσαν μετά από έναν μόλις μήνα μαθημάτων μουσικής ενώ 6χρονα παιδιά που έκαναν εξωσχολικά μαθήματα φωνητικής ή μουσικών κλειδιών τα πήγαν καλύτερα στα τεστ IQ συγκριτικά με συμμαθητές τους που έκαναν θέατρο ή τίποτα απολύτως.

Άλλη κοινή μελέτη το 2013 των University of Toronto Mississauga στον Καναδά, του University of Melbourne της Αυστραλίας και του Institut de Neurosciences Cognitives de la Meditarranée της Γαλλίας, έχει αποδείξει πως τα παιδιά με πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο ήταν πιο πιθανό να θελήσουν να ασχοληθούν με τη μουσική.

Με άλλα λόγια, η μουσική εκπαίδευση μπορεί σίγουρα να ενισχύσει τις γνωστικές ικανότητες που υπάρχουν ήδη.

2. Είσαι ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σου

Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι συνήθως εξυπνότερα, αλλά όχι λόγω γενετικής, σύμφωνα με Νορβηγούς επιδημιολόγους, που το 2007 βασισμένοι σε στρατιωτικά αρχεία εξέτασαν τη σειρά γέννησης, την κατάσταση υγείας και τις επιδόσεις σε τεστ IQ σχεδόν 250.000 αγοριών ηλικίας 18-19 ετών, που γεννήθηκαν μεταξύ 1967 και 1976. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα πρωτότοκα παιδιά είχαν IQ 123, συγκριτικά με τα δευτερότοκα (100) και τα τρίτα παιδιά (99).

Έτερη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Λειψίας απέδειξε πρόσφατα πως τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα, υποστηρίζοντας ότι η διάνοια δείχνει στατιστικά μικρότερη όσο κατεβαίνουμε ηλικιακά ανάμεσα σε αδέλφια.

«Όπως προκύπτει από την έρευνα, η διαφορά στη ευφυΐα δεν οφείλεται τόσο σε βιολογικούς παράγοντες, αλλά στην ψυχολογική αλληλεπίδραση γονιών και παιδιών» σχολιάζουν οι New York Times.

smart-kid-is-a-learning-child

3. Είσαι αδύνατος

Σύμφωνα με έρευνα του 2006, που πραγματοποίησε το Τμήμα Ψυχολογίας του Toulouse University Hospital σε βάθος πενταετίας και δείγμα 2.200 ενηλίκων, «όσο φαρδύτερη η μέση, τόσο χαμηλότερη η γνωστική ικανότητα».

Άλλη έρευνα για λογαριασμό των University College London, University of Edinburgh, Imperial College London και University of Glasgow, έδειξε πως τα 11χρονα παιδιά με χαμηλές επιδόσεις σε γλωσσικά και μη τεστ ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία στην ηλικία των 40 ετών. Μια εξήγηση είναι, πως τα εξυπνότερα παιδιά ενδεχομένως να κυνηγήσουν καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, καταλήγοντας σε θέσεις εργασίας με υψηλότερο στάτους και καλύτερες αποδοχές κι έτσι εκ των πραγμάτων θα είναι σε καλύτερη θέση να φροντίζουν για τη σωματική τους υγεία.

4. Έχεις γάτα

Μελέτη του Carroll University στο Wisconsin το 2014 σε 60 αποφοίτους κολλεγίου απέδειξε πως όσοι έχουν σκύλο ήταν πιο κοινωνικοί συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες γατών. Την ίδια στιγμή όμως, στα τεστ γνωστικής ικανότητας, όσοι είχαν για κατοικίδιο γάτες σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους άλλους.

5. Θήλασες σαν μωρό

Τα παιδιά που έχουν θηλάσει είναι πιθανό μεγαλώνοντας να γίνουν εξυπνότερα από αυτά που δεν θήλασαν, σύμφωνα με κοινή μελέτη των National Institute of Mental Health (ΗΠΑ), Medical Research Council (Μ. Βρετανία) και Health Research Council (Ν. Ζηλανδία)

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 3.000 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα παιδιά που είχαν θηλάσει σημείωσαν μέχρι και 7 πόντους παραπάνω στα τεστ IQ- μόνο όμως αν είχαν μια συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου FADS2, πιθανώς επειδή μετατρέπουν πιο αποτελεσματικά τα λίπη του γάλακτος σε πολύτιμες ουσίες που χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος.

6. Έχεις δοκιμάσει ψυχοτρόπες ουσίες

Το 2012, μελέτη του National Child Development Survey σε 6,000 Βρετανούς γεννημένους το 1958, απέδειξε πως ένα υψηλό IQ στην παιδική ηλικία συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών στην ενήλικη ζωή.

«Το υψηλό IQ στην ηλικία των 11 ετών είναι πιθανότερο να συντελέσει στη χρήση ναρκωτικών 31 χρόνια μετά» λένε οι ερευνητές James W. White, Catharine R. Gale και David Batty. «Σε αντίθεση με τις περισσότερες μελέτες για τη σχέση παιδικής ηλικίας και ενήλικης υγείας, εμείς συμπεράναμε πως το υψηλό IQ μπορεί να συντελέσει στην υιοθέτηση μετέπειτα συμπεριφορών που είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία, όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών» σημειώνουν.

smart_kids7. Είσαι αριστερόχειρας

Παλιά πίστευαν πως η αριστεροχειρία συνδέεται με την εγκληματικότητα και μέχρι στιγμής είναι ακόμη ασαφές για την επιστημονική κοινότητα γιατί εντοπίζονται ελαφρώς περισσότεροι αριστερόχειρες στον αριθμό των εγκληματιών.

Πρόσφατες μελέτες την συνδέουν με «αποκλίνουσα σκέψη», μια μορφή δημιουργικότητας που στην περίπτωση, κυρίως των ανδρών, συχνά είναι αυτό που κρύβεται πίσω από ένα συγγραφικό brainstorming.

8. Είσαι ψηλός

Μια μελέτη του 2008 του Πανεπιστημίου του Princeton έδειξε πως οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν κι υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ IQ σαν παιδιά και έβγαζαν περισσότερα λεφτά σαν ενήλικες.

«Σχεδόν από την ηλικία των 3 ετών –πριν καν το σχολείο προλάβει να παίξει οποιονδήποτε ρόλο- και στην μετέπειτα παιδική ηλικία, τα ψηλότερα παιδιά αποδίδουν εμφανώς καλύτερα στα γνωστικά τεστ» σημειώνουν οι ερευνητές.

9. Πίνεις τακτικά αλκοόλ

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Satoshi Kanazawa του London School of Economics and Political Science και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως, μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών, εκείνοι με υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ IQ, όταν ήταν παιδιά ή έφηβοι έπιναν περισσότερο αλκοόλ, συχνότερα σαν ενήλικες, συγκριτικά με όσους «έπιασαν» χαμηλότερο σκορ.

10. Είσαι πολιτικά φιλελεύθερος

Σε άλλη μελέτη, ο Kanazawa ανακάλυψε πως όσο πιο αριστερά βρίσκεσαι στο πολιτικό φάσμα, τόσο πιο έξυπνος είσαι. Σε δείγμα χιλιάδων Αμερικανών, εκείνοι που σημείωσαν ψηλότερα σκορ στα τεστ IQ, έτειναν σαν παιδιά κι έφηβοι να αναφέρουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια φιλελεύθερη πολιτική προσέγγιση.

11. Έμαθες ανάγνωση από νωρίς

Το 2012, ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 2.000 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων στη Μεγάλη Βρετανία αι διαπίστωσαν πως τα αδέλφια που είχαν μάθει να διαβάζουν νωρίτερα είχαν την τάση να αποδίδουν καλύτερα στα γνωστικά τεστ. Η μελέτη υποστηρίζει πως η ανάγνωση από πολύ μικρή ηλικία βελτιώνει τη γλωσσική και μη ικανότητα.

12. Ανησυχείς πολύ

Μελέτη του Lakehead University στον Καναδά υπαινίσσεται πως οι αγχώδεις ενήλικες μπορεί να είναι εξυπνότεροι από τους υπολοίπους σε κάποιους τομείς.

Ζήτησαν σε αποφοίτους να συμπληρώσουν σε ερωτηματολόγια κάθε πότε βιώνουν άγχος, πόσο συχνά μπορεί να «γυροφέρνουν» στο μυαλό τους σκέψεις ή αναλογίζονται καταστάσεις που τους αναστατώνουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν την τάση να ανησυχούν και αναμασούν στο μυαλό τους τα ίδια και τα ίδια, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μετρήσεις γλωσσικής νοημοσύνης, ενώ εκείνοι που ήταν πιο αδιάφοροι τα πήγαν καλύτερα σε μη γλωσσικά τεστ.

Business Insider και Independent   Πηγή