Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί

Έχετε συλλογιστεί για ποιο λόγο αγαπάμε; Τι είναι αυτό που μας ωθεί να δεθούμε μ΄ένα άλλο άτομο;

agros-girlΟ φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι κάνει τον εξής συλλογισμό σχετικά με το τι σημαίνει να αγαπάς πέρα από τη συμφεροντολογική ανταλλαγή συναισθημάτων –εγώ σου δίνω αυτό, εσύ μου δίνεις εκείνο- και τον αγώνα για εξουσία :

«Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί. Η αγάπη δεν είναι αντίδραση. Αν σε αγαπώ επειδή με αγαπάς, πρόκειται για καθαρό εμπόριο, για κάτι που μπορεί να το αγοράσει κανείς στην αγορά.

“Αγαπώ” δε σημαίνει να ζητώ κάτι ως αντάλλαγμα, ούτε καν να νιώθω πως δίνω κάτι. Μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να γνωρίσει την ελευθερία… Όταν βλέπεις μια πέτρα ακονισμένη σε έναν δρόμο γεμάτο από ξυπόλητους διαβάτες, την απομακρύνεις όχι επειδή σου το ζητούν αλλά επειδή λυπάσαι τον άλλον. Δε σε νοιάζει ποιος είναι και ποτέ δε θα τον γνωρίσεις. Το να φυτέψεις ένα δέντρο και να το φροντίσεις, το να κοιτάζεις το ποτάμι και να χαίρεσαι την πληρότητα της γης… για όλα αυτά απαιτείται ελευθερία και για να είσαι ελεύθερος πρέπει να αγαπάς».

Η ελευθερία αυτή είναι που επιτρέπει σε δύο πρόσωπα να αγαπηθούν χωρίς πειθαναγκασμούς, αλλά κι αυτή επίσης που βρίσκεται πίσω από τη συμπαντική αγάπη: μια γενναιόδωρη στάση του ατόμου προς τον κόσμο. Δίνει μόνο για την ευχαρίστηση να δώσει, χωρίς να περιμένει τίποτα ως αντάλλαγμα, ούτε καν αναγνώριση.

Πηγή